Laktoz intoleransı Vücudun süt ve diğer süt ürünlerindeki şekeri (laktoz) uygun şekilde sindiremediği bir durumdur. Laktoz intoleransı, laktozun vücut tarafından emilebilen iki şeker olan glikoz ve galaktoza parçalanmasından sorumlu olan laktaz enziminin eksikliğinden kaynaklanır. Laktoz düzgün bir şekilde sindirilmediğinde aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli semptomlara neden olabilir:
- Karın ağrısı
- Şişkinlik
- İshal
- Gaz
- Bulantı
- Kusma
Süt alerjisi Vücudun bağışıklık sisteminin sütteki proteinlere aşırı tepki vermesi durumudur. Süt alerjisi, sütteki proteinlerden herhangi birine karşı oluşan bir alerjiden kaynaklanabilir ancak en yaygın alerjen kazeindir. Süt alerjisi aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli semptomlara neden olabilir:
- Kurdeşen
- Şişme
- Nefes almada zorluk
- Anafilaksi
Laktoz intoleransı dünya çapında yaklaşık 5 kişiden 1'ini etkileyen yaygın bir durumdur. Süt alerjisi daha az yaygındır; çocukların yaklaşık %2-3'ünü, yetişkinlerin ise %1'ini etkiler. Hem laktoz intoleransı hem de süt alerjisi, semptomları tetikleyen gıdalardan kaçınılarak yönetilebilir.
Laktoz intoleransı ile süt alerjisi arasındaki farklar
- Çünkü :Laktoz intoleransı laktaz enziminin eksikliğinden kaynaklanırken, süt alerjisi vücudun bağışıklık sisteminin sütteki proteinlere aşırı tepki vermesinden kaynaklanır.
- Belirtiler :Laktoz intoleransı tipik olarak karın ağrısı, şişkinlik ve ishal gibi gastrointestinal semptomlara neden olurken, süt alerjisi kurdeşen, şişme, nefes almada zorluk ve anafilaksi gibi çeşitli semptomlara neden olabilir.
- Tedavi :Laktoz intoleransı, laktoz içeren gıdalardan kaçınarak veya alımını sınırlandırarak yönetilebilirken, süt alerjisi tüm süt ürünlerinden kaçınarak yönetilebilir.
Laktoz intoleransınız veya süt alerjiniz olduğunu düşünüyorsanız teşhis için bir doktora görünmeniz önemlidir.