* Hapşırma
* Burun akması
* Kaşıntılı, sulu gözler
* Tıkanıklık
* Nefes almada zorluk
* Baş ağrıları
* Tükenmişlik
Bazı durumlarda burun alerjileri de astım ataklarını tetikleyebilir. Nazal alerjiniz ve astımınız varsa, her iki durumu da yönetmenize yardımcı olabilecek bir tedavi planı geliştirmek için bir alerji uzmanına görünmeniz önemlidir.
Nazal alerji atağı sırasında neler olduğuna daha ayrıntılı bir bakış:
1. Alerjene maruz kalma. Bir alerjenle temas ettiğinizde bağışıklık sisteminiz immünoglobulin E (IgE) adı verilen antikorlar üretir. Bu antikorlar burun kanallarınızdaki mast hücreleri adı verilen hücrelere bağlanır.
2. Mast hücresi degranülasyonu. Mast hücreleri bir alerjenle temas ettiğinde histamin de dahil olmak üzere bir dizi kimyasal salgılarlar. Histamin burun kanallarınızın iltihaplanmasına ve mukus üretmesine neden olur.
3. İnflamasyon ve mukus üretimi. Histaminin neden olduğu iltihaplanma ve mukus üretimi, hapşırma, burun akıntısı, kaşıntı, göz sulanması, tıkanıklık, nefes almada zorluk, baş ağrısı ve yorgunluk gibi bir takım semptomlara yol açabilir.
Nazal alerji ataklarının şiddeti hafiften şiddetliye kadar değişebilir. Şiddetli burun alerjiniz varsa, tedavi seçeneklerini tartışmak için bir alerji uzmanına görünmeniz önemlidir.