|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | ADD
Sağlığı ve Hastalıkları

Bazı yaygın kabartıcı ajanlar nelerdir?

Vezikanlar olarak da bilinen kabarcık oluşturucu maddeler, ciltte ve mukoza zarlarında ciddi kabarcıklara ve hasara neden olan kimyasal savaş maddeleridir. Deri yoluyla absorbe edilebilir, solunabilir veya yutulabilir ve hem akut hem de uzun vadeli etkilere sahip olabilirler. Bazı yaygın kabarma ajanları şunları içerir:

1. Hardal gazı (bis(2-kloroetil) sülfit):Hardal gazı, ilk kez I. Dünya Savaşı'nda kullanılan kükürt bazlı bir kabarcık oluşturucu maddedir. Ciddi kabarcık oluşumuna ve doku hasarına neden olabilen oldukça toksik ve kalıcı bir maddedir.

2. Lewisit (2-klorovinilarsin oksit):Lewisit, aynı zamanda oldukça toksik olan, arsenik bazlı bir kabartıcı maddedir. Birinci Dünya Savaşı sırasında geliştirildi ancak yaygın olarak kullanılmadı. Lewisit kabarmaya ve doku hasarına neden olur ve ayrıca yutulması veya solunması halinde ölümcül olabilir.

3. Fosgen oksim (difosgen):Fosgen oksim, etkileri hardal gazına benzeyen, nadiren kullanılan bir kabarcık oluşturucu ajandır.

4. Kloropikrin (trikloronitrometan):Kloropikrin, akciğerleri tahriş eden ve kusmaya neden olan, aynı zamanda ciltte ve gözlerde su toplanmasına da neden olabilen bir maddedir. Birinci Dünya Savaşı'nda kullanılmış ve aynı zamanda böcek ilacı olarak da kullanılmıştır.

5. Azot hardalı (mekloretamin):Azot hardalı, kanseri tedavi etmek için kemoterapide kullanılan sitotoksik bir maddedir. Aynı zamanda savaşta kabarcık yapıcı bir madde olarak da kullanılabilir ve İkinci Dünya Savaşı sırasında Amerika Birleşik Devletleri tarafından geliştirilmiştir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]