1. Gaz ve Şişkinlik: Gaz birikmesi ve şişkinlik, sağ taraf da dahil olmak üzere karın bölgesinde rahatsızlık ve şişkinlik hissine neden olabilir. Fasulye, turpgiller ve süt ürünleri gibi bazı gıdalar gaz üretimine neden olabilir. Büyük bir yemek yedikten veya gazlı içecekler içtikten sonra da gaz yaşanması da yaygındır.
2. Hazımsızlık (Dispepsi): Hazımsızlık, yemekten sonra üst karın bölgesinde rahatsızlık veya ağrı ile karakterizedir. Şişkinlik, gaz, mide yanması ve tokluk hissine neden olabilir. Hazımsızlığa belirli gıdalar, stres, sigara kullanımı veya altta yatan tıbbi durumlar gibi çeşitli faktörler neden olabilir.
3. Kabızlık: Kabızlık, bağırsak hareketlerinin seyrek ve sert olması durumunda ortaya çıkar ve karın bölgesinde rahatsızlığa neden olur. Dışkı kolonda biriktiğinde midenin sağ tarafında baskıya ve şişkinliğe neden olabilir.
4. İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS): IBS, sindirim sistemini etkileyen yaygın bir hastalıktır. Karın ağrısına, kramplara, ishale veya kabızlığa neden olabilir. IBS'ye sıklıkla şişkinlik, gaz ve bağırsak hareketlerinin tamamlanmamış hissi eşlik eder.
5. Böbrek Sorunları: Bazı durumlarda midenin sağ tarafındaki ağrı veya rahatsızlık, böbrek taşları veya idrar yolu enfeksiyonu gibi böbrek sorunlarıyla ilişkili olabilir. Bu durumlar özellikle yan bölgede karın ağrısına neden olabilir.
6. Apandisit: Apandisit tipik olarak karnın sağ alt çeyreğinde ağrıya neden olsa da bazen midenin sağ tarafında da hissedilebilir. Apandisit acil tıbbi müdahale gerektiren ciddi bir durumdur.
Yaşadığınız hissin şiddetli, kalıcı olması veya ateş, bulantı, kusma veya dışkıda kan gibi diğer semptomların eşlik etmesi durumunda tıbbi yardım almanız önemlidir. Bir sağlık uzmanı durumunuzu değerlendirebilir, gerekli muayeneleri yapabilir ve gerekirse uygun tedaviyi sağlayabilir.