1. Sıvı Filtrasyonu:Lenf, fazla sıvı, protein ve doku ve organlardan gelen atık ürünlerin kılcal damarlardan (minik kan damarları) çevredeki interstisyel boşluklara sızmasıyla oluşur. Bu sıvıya interstisyel sıvı denir.
2. Lenfatik Kılcal Damarlar:Lenfatik sistem, hemen hemen tüm vücut dokularında bulunan mikroskobik damarlar olan lenfatik kılcal damarlarla başlar. Bu kılcal damarlar oldukça geçirgendir ve interstisyel sıvının (şimdiki adı lenf) lenfatik sisteme girmesine izin verir.
3. Lenf Damarları:Lenf kılcal damarları, lenfi dokulardan uzaklaştıran daha büyük lenf damarlarını oluşturmak için birleşir. Damarlarda, lenflerin kalbe doğru tek yönde akmasını sağlayan tek yönlü valfler bulunur.
4. Lenf Düğümleri:Lenf, vücudun her yerinde bulunan fasulye şeklindeki organlar olan lenf düğümlerinden akar. Bu düğümler filtre görevi görerek lenfteki kalıntıları, bakterileri, virüsleri ve diğer zararlı maddeleri yakalayıp uzaklaştırır.
5. Dalak:Karaciğer ve böbrekler dışındaki karın organlarının lenfleri dalak yoluyla süzülür. Dalak, hasar görmüş kırmızı kan hücrelerini, patojenleri ve diğer yabancı parçacıkları uzaklaştırır.
6. Göğüs Kanalı ve Sağ Lenfatik Kanal:Göğüs kanalı vücuttaki en büyük lenfatik damardır. Kollardan, baştan, boyundan, göğüsten ve karından lenf alır. Sağ lenfatik kanal, sağ koldan ve vücudun sağ üst kısmından gelen lenfleri toplar. Her iki kanal da kalbe yakın subklavyen damarlara açılır.
7. Kan Dolaşımına Yeniden Dolaşım:Lenf, lenf düğümleri ve diğer lenfoid organlardan filtrelendikten sonra subklavyen damarlar yoluyla kan dolaşımına yeniden girer. Bu, lenfatik dolaşımı tamamlayarak vücutta sürekli bir lenf akışı sağlar ve bağışıklık koruması sağlar.