Enfeksiyon: Şişmiş lenf düğümleri boğaz ağrısı, grip veya kulak enfeksiyonu gibi yaygın bir enfeksiyon belirtisidir. Lenf düğümleri vücuttaki bakteri ve virüsleri filtreleyerek enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olur. Şiştiklerinde bu, enfeksiyonla mücadele etmek için çok çalıştıklarının bir işaretidir.
Alerjiler: Alerjiler, özellikle alerjenin solunması veya yutulması durumunda lenf düğümlerinin şişmesine de neden olabilir. Lenf düğümlerinin şişmesine neden olabilecek yaygın alerjenler arasında polen, toz akarları ve evcil hayvan kepeği bulunur.
Otoimmün bozukluklar: Otoimmün bozukluklar, vücudun bağışıklık sisteminin yanlışlıkla kendi dokularına saldırdığı durumlardır. Bu, lenf düğümleri de dahil olmak üzere iltihaplanma ve şişmeye neden olabilir. Lenf düğümlerinin şişmesine neden olabilen yaygın otoimmün bozukluklar arasında lupus, romatoid artrit ve Sjögren sendromu yer alır.
Kanser: Şişmiş lenf düğümleri, özellikle kalıcıysa ve kilo kaybı, yorgunluk veya ateş gibi diğer semptomların eşlik etmesi durumunda kanser belirtisi de olabilir. Bununla birlikte, şişmiş lenf düğümlerinin kanserden ziyade bir enfeksiyon veya başka bir iyi huylu durumdan kaynaklanma olasılığının daha yüksek olduğunu unutmamak önemlidir.
Diğer nedenler: Boğazdaki şişmiş lenf düğümlerinin diğer potansiyel nedenleri şunlardır:
- Antibiyotikler, antihistaminikler ve kemoterapi ilaçları gibi bazı ilaçlar
- Aşılama
- Boyun veya boğazda travma
- Boğaza yabancı cisim kaçması
- Bademcik iltihabı
- Farenjit
- Larenjit
- Epiglottit
Boğazınızda inatçı veya başka semptomların eşlik ettiği şişmiş lenf düğümleri varsa, nedenini belirlemek ve uygun tedaviyi almak için bir doktora görünmeniz önemlidir.