|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | kanser | akciğer Kanseri
Sağlığı ve Hastalıkları

Sigara dumanı nasıl kansere neden olur?

Sigara dumanı, çoğu kanserojen olduğu bilinen 7.000'den fazla kimyasal madde içerir. Bu kimyasallar DNA'ya zarar vererek kansere neden olabilecek mutasyonlara yol açar.

Sigara dumanının kansere neden olmasının bazı temel yolları şunlardır:

* Doğrudan DNA hasarı: Sigara dumanındaki kimyasalların çoğu DNA'ya zarar veren maddelerdir. Bu, DNA'nın yapısını doğrudan değiştirebilecekleri ve kansere neden olabilecek mutasyonlara yol açabilecekleri anlamına gelir.

* Oksidatif stres: Sigara dumanı, hücrelere ve DNA'ya zarar verebilecek oldukça reaktif moleküller olan serbest radikaller üretir. Oksidatif stres, kanser de dahil olmak üzere bir dizi kronik hastalıkla ilişkilendirilmiştir.

* İnflamasyon: Sigara dumanı, yaralanma veya enfeksiyona karşı doğal bir tepki olan iltihabı tetikler. Ancak kronik inflamasyon hücrelere ve DNA'ya zarar verebilir ve birçok kanser türü için risk faktörüdür.

* Epigenetik değişiklikler: Sigara dumanı, genlerin ifade edilme biçimindeki değişiklikler olan epigenetik değişikliklere neden olabilir. Bu değişiklikler genlerin işlevini değiştirebilir ve kanser riskini artırabilir.

Bu mekanizmaların yanı sıra sigara dumanı vücudun kansere karşı doğal savunmasını da bozar. Örneğin duman, solunum yolunu kaplayan ve mukus ve bakterilerin temizlenmesine yardımcı olan silialara zarar verebilir. Duman aynı zamanda bağışıklık sistemini de baskılayarak enfeksiyonlara ve kanser hücrelerine karşı mücadelede daha az etkili olabilir.

Kanser riski, günde içilen sigara sayısı, kişinin sigara içtiği yıl sayısı ve kişinin sigaraya başlama yaşı arttıkça artar. Sigarayı her yaşta bırakmak kanser riskini azaltabilir ve genel sağlığı iyileştirebilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com