1. Pasif dumana maruz kalma:Sigara içenlerin soluduğu veya sigara, puro veya piponun yanan ucundan yayılan duman olan pasif içiciliğin solunması akciğer kanseri riskini artırabilir.
2. Radon gazına maruz kalma:Radon, akciğer kanserine neden olabilen radyoaktif bir gazdır. Doğal olarak toprakta bulunur ve temeldeki çatlaklardan evlere ve diğer binalara sızabilir. Radon, Amerika Birleşik Devletleri'nde akciğer kanserinin ikinci önde gelen nedenidir.
3. Asbeste maruz kalma:Asbest, bir zamanlar yalıtım, yangına dayanıklılık ve diğer yapı malzemelerinde yaygın olarak kullanılan bir mineral elyaftır. Asbest lifleri havaya karışabilir ve solunabilir, bu da akciğer kanserine yol açabilir.
4. Hava kirliliği:Partikül madde, ozon ve dizel egzozu gibi belirli hava kirleticilerine maruz kalmak akciğer kanseri riskini artırabilir. Hava kirliliği birçok şehirde ve sanayi bölgesinde önemli bir sorundur.
5. Genetik faktörler:Bazı kişilerin akciğer kanserine genetik yatkınlığı olabilir. Bazı genetik mutasyonlar akciğer kanseri hücrelerinin gelişimini ve büyümesini etkileyebilir.
6. Akciğer hastalıkları:Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ve diğer akciğer hastalıkları akciğer kanseri riskini artırabilir. KOAH, amfizem, bronşit ve astımı içeren bir grup akciğer hastalığıdır.
7. Radyasyon tedavisi:Diğer kanser türleri için göğse radyasyon tedavisi gören kişilerde akciğer kanserine yakalanma riski artabilir.
Bu faktörlerin akciğer kanseri riskini artırabilmesine rağmen, bu faktörlere maruz kalan herkesin bu hastalığa yakalanmayacağını unutmamak önemlidir. Sağlıklı bir yaşam tarzı yaşamak, bilinen risk faktörlerinden kaçınmak ve düzenli kontrollere gitmek akciğer kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabilir.