Akciğer kanseri aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli yerel etkilere neden olabilir:
* Öksürük: Akciğer kanseri solunum yollarını tahriş edebilir ve kalıcı öksürüğe neden olabilir.
* Hemoptizi: Kan öksürmek akciğer kanserinin yaygın bir belirtisidir.
* Nefes darlığı: Akciğer kanseri büyüdükçe solunum yollarını tıkayabilir ve nefes almayı zorlaştırabilir.
* Göğüs ağrısı: Akciğer kanseri, genellikle öksürme veya derin nefes almayla daha da kötüleşen göğüs ağrısına neden olabilir.
* Ses kısıklığı: Akciğer kanseri ses kutusunu kontrol eden sinirlere zarar vererek ses kısıklığına neden olabilir.
* Kilo kaybı: Akciğer kanseri, iştah azalması, metabolizmanın artması ve kaşeksi (kanserle ilişkili bir zayıflama sendromu) gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak kilo kaybına neden olabilir.
Sistemik etkiler
Lokal etkilere ek olarak akciğer kanseri, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli sistemik etkilere neden olabilir:
* Yorgunluk: Yorgunluk akciğer kanserinin yaygın bir belirtisidir. Genellikle kanserin kendisi, tedavinin yan etkileri ve stres gibi faktörlerin birleşiminden kaynaklanır.
* Anemi: Akciğer kanseri, kanama, yetersiz beslenme ve kemik iliği baskılanması gibi çeşitli faktörlerden dolayı anemiye (kırmızı kan hücrelerinde azalma) neden olabilir.
* Hiperkalsemi: Akciğer kanseri, tümör tarafından paratiroid hormonuna bağlı proteinin (PTHrP) salınması nedeniyle hiperkalsemiye (kanda yüksek düzeyde kalsiyum) neden olabilir.
* Hiponatremi: Akciğer kanseri, sıvı tutulumu ve diüretik kullanımı da dahil olmak üzere çeşitli faktörlerden dolayı hiponatremiye (kandaki düşük sodyum seviyeleri) neden olabilir.
* Hiperürisemi: Akciğer kanseri, tümör hücrelerinin parçalanması ve pürinlerin salınması nedeniyle hiperürisemiye (kanda yüksek düzeyde ürik asit) neden olabilir.
* Karaciğer hasarı: Akciğer kanseri, karaciğerin doğrudan istilası veya kemoterapi veya radyasyon tedavisinin etkileri nedeniyle karaciğerde hasara neden olabilir.
* Böbrek hasarı: Akciğer kanseri, böbrekleri doğrudan işgal etmesi veya kemoterapi veya radyasyon tedavisinin etkileri nedeniyle böbrek hasarına neden olabilir.
Paraneoplastik sendromlar
Paraneoplastik sendromlar, kanserli bazı kişilerde ortaya çıkan ve tümörün konumu veya yayılmasıyla doğrudan ilişkili olmayan nadir durumlardır. Akciğer kanseri, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli paraneoplastik sendromlarla ilişkilendirilebilir:
* Cushing sendromu: Bu durum, kortizol hormonunun yüksek seviyeleri ile karakterize edilir. Kilo alımına, yüksek tansiyona ve diyabete neden olabilir.
* Hipertiroidizm: Bu durum yüksek düzeyde tiroid hormonu ile karakterizedir. Kilo kaybına, kaygıya ve ısı intoleransına neden olabilir.
* SiADH: Düşük sodyum seviyelerine yol açabilen uygunsuz antidiüretik hormon salgılanması sendromu.
* Lambert-Eaton miyastenik sendromu: Bu durum kas zayıflığı ve yorgunluk ile karakterizedir. Vücudun bağışıklık sisteminin sinirlere ve kaslara saldırmasından kaynaklanır.
* Polimiyozit: Bu durum kaslarda iltihaplanma ve zayıflık ile karakterizedir. Genellikle deri döküntüleri ve eklem ağrısı ile ilişkilidir.
Akciğer kanseri hastaların ve ailelerinin yaşamları üzerinde yıkıcı bir etkiye sahip olabilir. Hayatta kalma şansını artırmak için erken teşhis ve tedavi çok önemlidir.