Aralıklı Kateterizasyon: Felçli bireylerin en sık başvurduğu yöntemdir. İnce, esnek bir tüp olan bir kateter, idrarı mesaneden boşaltmak için üretraya (idrarı mesaneden vücudun dışına taşıyan tüp) yerleştirilir. Bu yöntem, mesanenin kontrollü ve planlı bir şekilde boşaltılmasına olanak tanıyarak idrar yolu enfeksiyonları (İYE) ve diğer komplikasyon riskini azaltır.
Kalıcı Kateter: Bazı durumlarda kalıcı bir kateter önerilebilir. Bu tip kateter üretraya yerleştirilir ve genellikle birkaç haftadan aylara kadar uzun bir süre yerinde bırakılır. Daha şiddetli felci olan veya aralıklı kateterizasyon yapamayan kişiler için yaygın olarak kullanılır.
Suprapubik Kateter: Alt karın bölgesinden yapılan küçük bir kesiden doğrudan mesaneye suprapubik bir kateter yerleştirilir. Üretral kateterizasyonda zorluk yaşayan veya üretral kateterizasyonun mümkün olmadığı bazı tıbbi rahatsızlıkları olan kişiler için kullanılır.
Dış Kateter (Prezervatif Kateter): Bu yöntem, idrarı toplamak için penisin üzerine kılıf veya kondom benzeri bir cihazın yerleştirilmesini içerir. Elle işemede zorluk çeken veya idrarını tutamayan erkeklerde yaygın olarak kullanılır.
Crede Manevrası: Credé manevrası mesanenin boşaltılmasına yardımcı olmak için kullanılan manuel bir tekniktir. İdrar akışını kolaylaştırmak için kasık kemiğinin üzerindeki alt karın bölgesine baskı uygulanmasını içerir. Bu yöntem aralıklı kateterizasyon gibi diğer yöntemlerle birlikte kullanılabilir.
Felçli bir kişi için özel idrara çıkma yöntemi, kişinin bireysel ihtiyaçlarına ve yeteneklerine bağlıdır ve ürolog veya fizyoterapist gibi bir sağlık uzmanına danışılarak belirlenmelidir.