Derhal kimlik tespiti sırasında, kolluk kuvvetleri veya soruşturma görevlileri, genellikle suç işlendikten birkaç dakika veya birkaç saat sonra, tanığın gözlemlemesi için şüpheliyi sunar. Tanığa, kişiyi suçlu olarak tanımlayıp tanımlayamayacakları sorulur.
Anında kimlik tespitinin amacı, tanığın hafızası hala taze ve canlıyken, failin zamanında ve potansiyel olarak doğru bir şekilde teşhis edilmesini sağlamaktır. Kimlik tespitinin olaydan kısa bir süre sonra yapılmasının, hatalı teşhis olasılığını azaltabileceğine ve görgü tanıklarının ifadelerinin güvenilirliğini artırabileceğine inanılıyor.
Bununla birlikte, anında tanımlamalar da sorunlu olabilir ve stres, endişe, sınırlı gözlem fırsatları veya kolluk kuvvetlerinin düşündürücü ipuçlarının etkisi gibi faktörlerden dolayı hatalara açık olabilir. Anında tespitlerin güvenilirliğini ve adilliğini sağlamak için kolluk kuvvetleri tarafından katı kurallar ve prosedürler izlenmektedir. Bu yönergeler, yanlış kimlik tespiti riskini en aza indirmeyi ve sanığın haklarını korumayı amaçlamaktadır.