Aşağıdakiler de dahil olmak üzere kusur sızıntısına katkıda bulunabilecek bir dizi faktör vardır:
* Yetersiz test: Üreticinin kalite kontrol süreci tüm kusurları tespit edecek kadar titiz olmayabilir.
* İnsan hatası: Denetçiler ürünleri kusurlara karşı incelerken hata yapabilirler.
* Sahte bileşenler: Bazı üreticiler, ürünlerinde genellikle orijinal bileşenlerle aynı kalite kontrol standartlarına tabi olmayan sahte bileşenler kullanabilir.
* Tasarım kusurları: Bazı ürünler, onları kusurlara karşı daha duyarlı hale getiren tasarım kusurlarına sahip olabilir.
Kusur sızıntısı, sıkı bir kalite kontrol süreci uygulanarak, eğitimli denetçiler kullanılarak ve sahte bileşenlerin kullanımından kaçınılarak en aza indirilebilir. Ayrıca üreticiler ürünlerini kusurlara daha az duyarlı olacak şekilde tasarlayabilirler.
Kusur sızıntısının bazı spesifik örnekleri aşağıda verilmiştir:
* 2010 yılında Toyota, gaz pedalında meydana gelen ve aracın istenmeyen şekilde hızlanmasına neden olabilecek bir arıza nedeniyle milyonlarca aracı geri çağırdı.
* Samsung, 2015 yılında milyonlarca Galaxy Note 7 akıllı telefonunu, telefonun alev almasına neden olabilecek bir kusur nedeniyle geri çağırmıştı.
* 2017 yılında, bir kredi raporlama kuruluşu olan Equifax, milyonlarca müşterinin kişisel bilgilerinin açığa çıkmasına neden olan bir veri ihlali yaşadı.
Kusur sızıntısı üreticiler için ciddi bir sorun olabilir, ancak sıkı kalite kontrol süreçleri uygulanarak ve eğitimli denetçiler kullanılarak bu sorun en aza indirilebilir.