1) Hipoksi: Yüksek irtifalarda veya anemi durumlarında meydana gelen kandaki oksijen seviyesinin azalması, böbreklerden eritropoietin (EPO) salınımını tetikler. EPO, kemik iliğini kırmızı kan hücreleri üretmesi için uyaran bir hormondur.
2) Kan kaybı: Büyük ameliyatlar veya kazalar sırasında meydana gelen ciddi kan kaybı da EPO üretimini ve eritropoezi uyarır.
3) Demir eksikliği: Demir, kırmızı kan hücrelerinde oksijen taşıyan protein olan hemoglobinin üretimi için gerekli bir mineraldir. Demir eksikliği anemiye neden olabilir ve eritropoezin artmasını tetikleyebilir.
4) B12 Vitamini ve folat eksikliği: B12 vitamini ve folat, kırmızı kan hücresi üretimi için gerekli besinlerdir. Bu vitaminlerdeki eksiklikler anemiye ve eritropoezin artmasına neden olabilir.
5) Androjenler: Testosteron gibi androjenler erkeklerde eritropoezi uyarır. Erkeklerin genellikle kadınlardan daha yüksek kırmızı kan hücresi sayısına sahip olmasının nedeni budur.
6) İlaçlar: Eritropoezi uyarıcı ajanlar (ESA'lar) gibi bazı ilaçlar eritropoezi uyarabilir. ESA'lar, kronik böbrek hastalığı veya kırmızı kan hücresi üretimini etkileyen diğer rahatsızlıkları olan hastalarda anemiyi tedavi etmek için kullanılır.
Bu faktörler, EPO üretimini artırarak veya kırmızı kan hücrelerinin olgunlaşmasını ve kemik iliğinden salınmasını doğrudan teşvik ederek eritropoezi uyarabilir.