* İnflamasyon: Enflamasyon, yaralanma veya enfeksiyona karşı doğal bir tepkidir. Rahim ağzı iltihaplandığında kırmızılaşabilir, şişebilir ve hassaslaşabilir.
* Travma: Serviks travması da kırmızılaşmasına neden olabilir. Bu doğum, kürtaj veya diğer tıbbi prosedürler sırasında meydana gelebilir.
* Enfeksiyon: Enfeksiyonlar ayrıca rahim ağzının kırmızılaşmasına da neden olabilir. Rahim ağzı kızarıklığına neden olabilecek bazı yaygın enfeksiyonlar arasında cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE), maya enfeksiyonları ve bakteriyel vajinoz bulunur.
* Kanser: Bazı durumlarda rahim ağzındaki kızarıklık kanser belirtisi olabilir. Bu durum, 30 yaşın üzerindeki ve insan papilloma virüsü (HPV) enfeksiyonu öyküsü olan kadınlarda daha sık görülür.
Rahim ağzında kızarıklık yaşıyorsanız sebebini belirlemek için doktorunuza başvurmanız önemlidir. Doktorunuz altta yatan tıbbi durumları dışlamak için fizik muayene yapabilir ve testler isteyebilir.
İşte servikal kızarıklığı önlemeye yardımcı olacak bazı ipuçları:
* Güvenli seks yapın: Kendinizi CYBE'lerden korumak için prezervatif kullanın.
* Düzenli kontrollerden geçin: Rahim ağzı kanseri taraması için Pap testleri de dahil olmak üzere düzenli kontroller için doktorunuza görünün.
* Sigara içmekten kaçının: Sigara içmek rahim ağzı kanseri riskinizi artırabilir.
* Sağlıklı bir diyet yapın: Meyveler, sebzeler ve tam tahıllar açısından zengin bir diyet yemek, bağışıklık sisteminizi güçlendirmenize ve enfeksiyon riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.
* Düzenli olarak egzersiz yapın: Egzersiz genel sağlığınızı ve refahınızı iyileştirmenize yardımcı olabilir ve bu aynı zamanda rahim ağzı kanseri riskinizi azaltmanıza da yardımcı olabilir.
Rahim ağzında kızarıklık konusunda herhangi bir endişeniz varsa doktorunuzla konuşun.