|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Diş Sağlığı | kök Canals
Sağlığı ve Hastalıkları

Beslenme kanalı nedir?

Sindirim sistemi veya gastrointestinal sistem olarak da bilinen beslenme kanalı, bir hayvanın vücudunda ağızdan anüse kadar uzanan sürekli boru şeklinde bir organdır. Ana işlevi besinlerdeki besin maddelerini sindirmek ve absorbe etmek ve atık ürünleri ortadan kaldırmaktır.

Beslenme kanalı birkaç ana bileşenden oluşur:

1. Ağız Boşluğu :Bu, sindirim kanalının ilk kısmıdır ve ağız, dil, dişler ve tükürük bezlerini içerir. Yiyecekler ağız boşluğunda çiğnenir ve tükürük ile karıştırılır, bu da sindirim sürecini başlatır.

2. Yemek borusu :Yemek borusu ağız boşluğunu mideye bağlayan kaslı bir tüptür. Yutulan besinleri ağızdan mideye peristaltik kasılmalarla taşır.

3. Mide :Mide, karnın sol üst çeyreğinde yer alan J şeklinde bir organdır. Besinleri yemek borusundan alır ve geçici olarak depolar. Mide, yiyeceklerdeki proteinleri parçalamak için hidroklorik asit ve enzimler salgılar.

4. İnce Bağırsak :İnce bağırsak, sindirim kanalının en uzun kısmıdır ve üç ana bölümden oluşur:duodenum, jejunum ve ileum. Duodenum kimusu (kısmen sindirilmiş besin) mideden alır ve onu pankreastan gelen enzimlerle ve karaciğerden gelen safrayla karıştırır. Jejunum ve ileum besin maddelerinin çoğunu kimustan emer.

5. Kalın Bağırsak :Kalın bağırsak aynı zamanda kolon olarak da bilinir ve çekum, çıkan kolon, enine kolon, inen kolon, sigmoid kolon ve rektumdan oluşur. Kalın bağırsağın ana işlevi kimustan su ve elektrolitleri emmek ve dışkı atıklarını ortadan kaldırılmadan önce depolamaktır. Kalın bağırsaktaki bakteriler de sindirilmemiş karbonhidratları parçalayarak bazı vitaminleri üretir.

6. Anüs :Anüs, beslenme kanalının son kısmıdır ve vücuttan katı atıkların (dışkı) atıldığı yer olarak hizmet eder.

Sindirim kanalı, besinlerin sindirimini ve emilimini kolaylaştırmak için karaciğer, pankreas ve safra kesesi gibi çeşitli yardımcı organlarla koordineli olarak çalışır.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır