1. Tıbbi Kayıtlar:
- Daha önceki bir TB tanısının belgelenmesi için bireyin tıbbi kayıtlarını kontrol edin. Bu tıbbi çizelgeleri, hastane kayıtlarını veya doktor notlarını içerebilir.
- TB bakterisine maruziyeti gösteren pozitif tüberkülin deri testleri (PPD) veya interferon-gama salınım tahlili (IGRA) testlerinin kayıtlarını arayın.
- Geçmişteki akciğer lezyonlarının belirtileri veya TB ile uyumlu yara izleri açısından göğüs röntgeni raporlarını inceleyin.
2. Gizli TB Enfeksiyonu (LTBI) Testi:
- Gizli TB enfeksiyonunu değerlendirmek için PPD cilt testi veya IGRA kan testi yapın. Olumlu bir sonuç, TB ile geçmişte maruz kalma veya enfeksiyona işaret edebilir.
3. Göğüs Röntgeni:
- Göğüs röntgeni eski akciğer lezyonlarını veya önceki TB enfeksiyonundan kaynaklanan yara izlerini ortaya çıkarabilir. Bu bulgular geçmiş TB'nin göstergesi olabilir.
4. Belirtiler:
- Bireye tıbbi geçmişini ve inatçı öksürük, ateş, gece terlemesi, kilo kaybı veya yorgunluk gibi tüberkülozu düşündüren geçmiş belirtilerini sorun.
5. Soruşturmayla İletişime Geçin:
- Kişinin tüberküloz tanısı almış bir kişiyle bilinen bir temaslısı olması durumunda, gizli tüberküloz enfeksiyonu veya aktif tüberküloz olup olmadığının belirlenmesi için bir tüberküloz taramasından ve değerlendirmeden geçmelidir.
6. Klinik Değerlendirme:
- Fiziksel muayene ve semptomların gözden geçirilmesini de içeren kapsamlı bir tıbbi değerlendirme, özellikle kişinin altta yatan tüberküloz risk faktörleri varsa, geçmişte geçirilmiş bir tüberküloz enfeksiyonu hakkında ipuçları sağlayabilir.
7. Balgam Kültürü:
- Kişide solunum yolu semptomları varsa, tüberküloz bakterisini test etmek için balgam kültürü yapılabilir. Pozitif bir kültür aktif bir TB enfeksiyonunu doğrular.
Test sonuçlarının ve tıbbi bulguların bireyin geçmişi ve koşulları dikkate alınarak doğru şekilde yorumlanması için tüberküloz konusunda uzman bir sağlık uzmanına başvurmak çok önemlidir.