1. Kenar Renk Değişikliği :Porselen kaplamalar bazen kaplamanın metal kenarının gölgesi nedeniyle çevredeki diş eti dokusunun daha koyu veya siyah görünmesine neden olabilir. Bu, tamamen metal veya porselenin metalle kaynaştırıldığı kronlarda yaygın bir sorundur.
2. Amalgam Dövme :Geçmişte o dişinize veya komşu dişlerinize amalgam dolgu (bir tür gümüş renkli dolgu) yaptırdınız mı? Amalgam dövmeleri, küçük amalgam parçalarının dışarı sızması ve çevredeki dokulara gömülmesiyle ortaya çıkar. Bu dövmeler diş etlerinde gri, kahverengi veya siyah alanlar olarak görünür ve yanık veya renk değişikliğine benzeyebilir.
3. Travma :Yakın zamanda diş etlerinizde veya dişinizde güçlü bir ısırık veya kaza gibi bir travma veya yaralanma yaşadıysanız, bu durum lokal morarmalara ve diş eti dokularının koyulaşmasına yol açabilir.
4. Kötü Ağız Hijyeni :Uygun ağız hijyeninin olmaması diş etlerinde iltihaplanma ve enfeksiyona neden olabilir, bu da renk değişikliğine ve rahatsızlığa neden olabilir.
5. Diğer Diş Sorunları :Nadir durumlarda diş etlerinde siyah veya yanık benzeri renk değişikliği, diş apsesi, kök kanalı sorunları ve hatta ağız kanseri gibi altta yatan diş sorunlarının bir işareti olabilir.
Tanımladığınız yanma hissi göz önüne alındığında, kesin nedeni belirlemek ve uygun tedaviyi almak için diş hekiminiz veya diş hekiminiz tarafından derhal değerlendirme yapılması önemlidir. Temel sorunu belirlemek ve sorunu çözmenin en iyi yolunu önermek için röntgen de dahil olmak üzere kapsamlı bir inceleme yapabilirler. Bu durumda kendi kendine ilaç tedavisi veya çareler önerilmez.