|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Diş Sağlığı | Dişeti Hastalıkları
Sağlığı ve Hastalıkları

Diş eti enfeksiyonlarının farklı türleri nelerdir?

Diş eti enfeksiyonları ciddiyetlerine, konumlarına ve altta yatan nedenlere bağlı olarak çeşitli tiplerde sınıflandırılabilir. İşte bazı yaygın diş eti enfeksiyonu türleri:

1. Diş eti iltihabı: Diş eti iltihabı, diş eti enfeksiyonunun en erken aşamasıdır ve diş etlerinin iltihaplanması ve şişmesi ile karakterizedir. Tipik olarak kötü ağız hijyeninden kaynaklanır ve bakterilerin diş eti çizgisi boyunca birikmesine neden olur. Semptomlar, özellikle fırçalarken veya diş ipi kullanırken kırmızı, şiş ve kanayan diş etlerini içerebilir.

2. Periodontitis: Periodontitis, periodontal ligamanlar ve alveol kemiği de dahil olmak üzere dişlerin destekleyici yapılarını etkileyen daha ciddi bir diş eti enfeksiyonu şeklidir. Tedavi edilmeyen diş eti iltihabının ilerlemesinden kaynaklanır. Periodontitis diş eti çekilmesine, kemik kaybına ve sonunda diş kaybına neden olabilir. Semptomlar arasında kalıcı ağız kokusu, sallanan dişler ve dişler ile diş etleri arasında derin cepler yer alır.

3. Nekrotizan Ülseratif Diş Eti iltihabı (NUG): NUG, diş eti dokusunun hızla tahrip olmasıyla karakterize, nadir fakat ciddi bir diş eti enfeksiyonu şeklidir. Genellikle sistemik hastalıklar, yetersiz beslenme veya immünsüpresyon ile ilişkilidir. Semptomlar yoğun ağrı, diş eti kanaması ve alttaki dokulara uzanan ülserasyonları içerebilir.

4. Apse: Diş eti apsesi, diş eti dokusunda oluşan lokalize bir enfeksiyondur. Derin periodontal ceplere bakteri istilası veya diş eti dokusundaki bir kırılmadan kaynaklanabilir. Semptomlar etkilenen bölgede şişlik, ağrı, kızarıklık ve hassasiyetin yanı sıra çiğneme ve yutma güçlüğünü de içerebilir.

5. Perikoronit: Perikoronit, çıkan bir dişin, çoğunlukla da yirmilik dişlerin taç kısmı çevresinde meydana gelen bir enfeksiyondur. Kısmen sürmüş dişi çevreleyen diş eti dokusu iltihaplanır ve enfeksiyon kapar. Semptomlar ağrı, şişlik, kızarıklık ve ağzı açmada zorluğu içerebilir.

6. Hendek Ağzı (Akut Nekrotizan Ülseratif Diş Eti iltihabı): Hendek ağzı, diş etlerini, bademcikleri ve ağzın diğer bölgelerini etkileyen şiddetli ve hızla ilerleyen bir diş eti enfeksiyonudur. Ülserasyonlar, diş eti kanaması, kötü koku ve şiddetli ağrı ile karakterizedir. Bu durum genellikle kötü ağız hijyeni ve yetersiz beslenmeyle ilişkilidir.

Diş eti enfeksiyonlarının şiddeti ve semptomlarının değişebileceğini ve komplikasyonları önlemek için hızlı tedavinin çok önemli olduğunu unutmamak önemlidir. Düzenli diş muayeneleri ve iyi ağız hijyeni uygulamaları, sağlıklı diş etlerinin korunmasına ve diş eti enfeksiyonlarının önlenmesine yardımcı olur.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com