* Servikal mukus: Bu rahim ağzı tarafından üretilen berrak veya beyaz bir sıvıdır. Vajinayı nemli ve kaygan tutmaya yardımcı olur ve aynı zamanda rahim ağzını enfeksiyondan korumaya da yardımcı olur. Yumurtlama sırasında servikal mukus incelir ve daha esnek hale gelir. Bu "yumurta akı servikal mukus" olarak bilinir ve en doğurgan olduğunuzun bir işaretidir.
* Meni: Yakın zamanda seks yaptıysanız gördüğünüz beyaz sıvı meni olabilir. Semen, erkek üreme organları tarafından üretilen bir sıvıdır. Yumurtaları dölleyen hücreler olan spermleri içerir.
* Vajinal enfeksiyon: Bakteriyel vajinoz (BV) gibi bazı vajinal enfeksiyonlar beyaz sıvı akıntısına neden olabilir. BV, vajinadaki bakterilerin aşırı çoğalmasından kaynaklanan yaygın bir enfeksiyondur. Beyaz sıvı akıntısı, kaşıntı, yanma ve balık kokusu gibi bir takım semptomlara neden olabilir.
* Menopoz: Kadınlar menopoza yaklaştıkça östrojen düzeylerinde azalma yaşayabilirler. Bu, beyaz sıvı akıntısı da dahil olmak üzere vajinada bir takım değişikliklere neden olabilir.
Adet döneminde beyaz sıvıdan endişeleniyorsanız bir doktora görünmeniz önemlidir. Akıntının nedenini belirleyebilecek ve gerekirse tedavi önerebileceklerdir.
Beyaz sıvı akıntısıyla baş etmek için bazı ipuçları:
* Pamuklu iç çamaşırı giyin: Pamuklu iç çamaşırı diğer kumaşlara göre daha fazla nefes alabilir, bu da vajinanın kuru ve enfeksiyondan uzak tutulmasına yardımcı olabilir.
* Duş yapmaktan kaçının: Duş yapmak vajinadaki bakterilerin doğal dengesini bozabilir ve vajinayı enfeksiyona karşı daha duyarlı hale getirebilir.
* Güvenli seks yapın: Kendinizi beyaz sıvı akıntısına neden olabilecek cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan (CYBE) korumak için prezervatif kullanın.
* Vajinal enfeksiyon belirtilerinden herhangi birini yaşıyorsanız bir doktora başvurun: Beyaz sıvı akıntısı, kaşıntı, yanma veya balık kokusu gibi vajinal enfeksiyon belirtileri varsa doktora görünün.