Mini vuruş olarak da bilinen bir TIA, beyne giden kan akışının kısa bir kesintisidir. Bu, vücudun bir tarafındaki yüz, kol veya bacakta uyuşma veya karıncalanma gibi çeşitli semptomlara neden olabilir. TIA'lar genellikle büyük bir felcin meydana gelebileceğinin bir uyarı işaretidir.
2. İnme
Beyne kan akışı uzun süre kesildiğinde felç meydana gelir. Bu, vücudun bir tarafında uyuşma veya felç, konuşma veya konuşmayı anlama güçlüğü ve kafa karışıklığı gibi çeşitli semptomlara neden olabilir. İnme tıbbi bir acil durumdur ve acil tedavi gerektirir.
3. Multipl skleroz (MS)
MS, merkezi sinir sistemini etkileyen kronik bir otoimmün hastalıktır. MS, uzuvlarda uyuşma veya karıncalanma, yorgunluk, görme sorunları ve kas zayıflığı gibi çeşitli semptomlara neden olabilir.
4. Guillain-Barré sendromu (GBS)
GBS, sinirleri etkileyen nadir bir otoimmün hastalıktır. GBS, uzuvlarda uyuşma veya karıncalanma, kas zayıflığı ve felç gibi çeşitli semptomlara neden olabilir.
5. Diyabet
Diyabet sinirlere zarar vererek diyabetik nöropati adı verilen bir duruma yol açabilir. Diyabetik nöropati, uzuvlarda uyuşma veya karıncalanma, ağrı ve halsizlik gibi çeşitli semptomlara neden olabilir.
6. B12 vitamini eksikliği
B12 vitamini sinir sisteminin düzgün çalışması için gereklidir. B12 vitamini eksikliği, uzuvlarda uyuşma veya karıncalanma, yorgunluk ve halsizlik gibi çeşitli semptomlara neden olabilir.
7. İlaçlar
Kemoterapi ilaçları gibi bazı ilaçlar yan etki olarak uzuvlarda uyuşukluğa veya karıncalanmaya neden olabilir.
8. Alkol kötüye kullanımı
Alkol kötüye kullanımı sinirlere zarar verebilir ve alkolik nöropati adı verilen bir duruma yol açabilir. Alkolik nöropati, uzuvlarda uyuşma veya karıncalanma, ağrı ve halsizlik gibi çeşitli semptomlara neden olabilir.
Dudaklarınızda uyuşma yaşıyorsanız sebebini belirlemek için bir doktora görünmeniz önemlidir. Zayıflık, konuşma güçlüğü veya kafa karışıklığı gibi başka belirtiler de yaşıyorsanız bu özellikle önemlidir.