1. Prolaktin Düzeyleri :Prolaktin süt üretiminden sorumlu olan hormondur. Bazı durumlarda, bazı tıbbi durumlar veya ilaçlar doğumdan sonra bile prolaktin düzeylerinin yükselmesine neden olabilir. Bu, doğum sonrası dönemden uzun süre sonra emzirmeyi tetikleyebilir.
2. İlaçlar :Bazı doğum kontrol hapları, hormon replasman tedavisi, antidepresanlar ve antipsikotikler dahil olmak üzere bazı ilaçlar, prolaktin düzeylerinin yükselmesine ve ardından emzirmeye neden olabilir.
3. Hipofiz Bezi Sorunları :Beynin tabanında bulunan hipofiz bezi prolaktin üretimini kontrol eder. Hipofiz tümörleri veya diğer anormallikler normal hormon regülasyonunu bozabilir ve doğum sonrası dönem dışında emzirmeye yol açabilir.
4. Hipotiroidizm :Az aktif bir tiroid bezi (hipotiroidizm), hormon dengesini bozabilir ve prolaktin düzeylerinin yükselmesine katkıda bulunarak potansiyel olarak emzirmeye neden olabilir.
5. Stres ve Kaygı :Kronik stres ve kaygı bazen prolaktin düzeyleri de dahil olmak üzere hormon düzenlemesini etkileyebilir. Nadir durumlarda şiddetli stres emzirmeyi tetikleyebilir.
Rahim artık mevcut olmadığından histerektomi sonrası emzirmenin alışılmadık bir durum olduğunu unutmamak önemlidir. Bununla birlikte, histerektomi geçirmiş bazı kadınlarda, yumurtalıkların sağlam kalması ve hormon üretmeye devam etmesi durumunda emzirme durumu devam edebilir.
Durumunuz göz önüne alındığında, durumunuzu değerlendirebilecek, tıbbi geçmişinizi gözden geçirebilecek ve altta yatan nedeni belirleyip uygun tıbbi tedaviyi önerebilecek gerekli testleri yapabilecek birinci basamak doktorunuz veya endokrinolog gibi bir sağlık uzmanına danışmanız çok önemlidir.