Niasin orta dozlarda kullanıldığında genellikle güvenlidir. Bununla birlikte, yüksek dozlar aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli yan etkilere neden olabilir:
- Cildin kızarması (niasin kızarması)
- Bulantı
- İshal
- Baş ağrıları
- Baş dönmesi
- Mide rahatsızlığı
Karaciğer hasarı riski:
Yüksek dozda niasin, özellikle önceden karaciğer rahatsızlığı olan veya aşırı alkol alan kişilerde karaciğer hasarı riskini de artırabilir.
İlaçlarla Etkileşimler:
Niasin, kan incelticiler, kolesterol düşürücü ilaçlar ve tansiyon ilaçları dahil olmak üzere bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Özellikle herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, yüksek dozda niasin takviyesi kullanmadan önce bir sağlık uzmanına danışmanız önemlidir.
Niasin ve Gebelik:
Niasin takviyeleri hamilelik veya emzirme döneminde önerilmez çünkü yüksek dozlar doğum kusurlarına neden olabilir ve gelişmekte olan bebeğe zarar verebilir.
Alerjik Reaksiyonlar:
Niasine karşı alerjik reaksiyonlar nadir de olsa ortaya çıkabilir. Semptomlar nefes almada zorluk, kurdeşen ve yüzün, dudakların ve dilin şişmesini içerebilir.
Önlemler:
Niasin takviyelerini kullanırken herhangi bir yan etkiyle karşılaşırsanız, takviyeyi almayı bırakıp bir sağlık uzmanına danışmanız tavsiye edilir.
Niasin de dahil olmak üzere herhangi bir takviyeyi günlük rutininize eklemeden önce, özellikle de altta yatan sağlık sorunlarınız varsa veya herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, her zaman bir sağlık uzmanına danışmanız önerilir. Bireysel ihtiyaçlarınızı değerlendirebilirler ve en güvenli ve en uygun dozajı önerebilirler.