1. Konum :Yeterli güneş ışığı alan (çoğu bitkinin günde en az 6-8 saat doğrudan güneş ışığına ihtiyacı vardır) ve iyi drenajlı toprağa sahip bir yer seçin.
2. Toprak :Yapıyı gevşetmek için toprağı işleyerek ve doğurganlığı ve su tutma oranını artırmak için kompost veya gübre gibi organik maddeleri karıştırarak toprağı hazırlayın.
3. Sıcaklık :Bazı bitkiler sıcaklık dalgalanmalarına karşı hassastır. Yerel ikliminize uygun bitkileri seçin veya soğuk veya zorlu koşullarda onları koruyun.
4. Su :Özellikle kuru dönemlerde düzenli ve tutarlı bir şekilde sulayın. Aşırı sulama kök çürümesine neden olabilir, bu nedenle uygun drenajı sağlayın.
5. Ayıklama :Besin maddeleri ve güneş ışığı için bitkilerinizle rekabet etmelerini önlemek için bahçenizi yabani otlardan arındırın.
6. Haşere Kontrolü :Organik haşere kontrol yöntemleri veya neem yağı kullanarak bitkilerinizi böcek ve hastalıklardan koruyacak önlemler alın.
7. Bitki Aralığı :Uygun hava akışını sağlamak ve hastalık riskini azaltmak için önerilen bitki aralığı kurallarına uyun.
8. Budama ve Destek :Sağlıklı büyümeyi sürdürmek ve yapılarını desteklemek için bitkileri gerektiği gibi kesin ve kazıklayın.
9. Kırpmaları Döndür :Toprağın tükenmesini ve hastalık oluşumunu önlemek için her mevsim bahçenizin farklı alanlarındaki bitkileri dönüşümlü olarak değiştirin.
10. Tamamlayıcı Ekim :Birbirlerinin büyümesine ve büyümesine fayda sağlayabilecek ve zararlıları caydırabilecek farklı bitki türlerini bir arada dikin.
11. Malç :Toprağın nemini korumak, sıcaklığı düzenlemek ve yabani ot büyümesini bastırmak için bitkilerinizin etrafına malç yayın.
12. Gübreleme :Büyüme için gerekli besinleri sağlamak için bitkilerinizi gerektiği kadar organik gübre ile besleyin.
13. Gözlemleyin ve Öğrenin :Bitkilerinizin farklı koşullara nasıl tepki verdiğine dikkat edin ve sağlıklarını ve büyümelerini iyileştirmek için gerekli ayarlamaları yapın.
14. Küçük Başlayın :Özellikle bahçecilikte yeniyseniz, yönetilebilir bir bahçe boyutuyla başlayın. Deneyim ve bilgi kazandıkça bahçecilik çalışmalarınızı yavaş yavaş genişletebilirsiniz.
15. Sürecin Keyfini Çıkarın :Bahçecilik bir yolculuktur, o yüzden rahatlayın ve sürecin tadını çıkarın. Başarısızlıklar cesaretinizi kırmasın çünkü bunlar öğrenme ve gelişme fırsatlarıdır. Zamanla bahçeniz gelişecek ve çabalarınız güzel ve bereketli hasatlarla ödüllendirilecek.