EoE'nin genetik ve çevresel faktörlerin birleşiminden kaynaklandığı düşünülmektedir. Süt, buğday ve soya gibi belirli gıdalar EoE için yaygın tetikleyicilerdir. Diğer tetikleyiciler arasında polen ve toz akarları gibi alerjenler ve bazı ilaçlar bulunur.
EoE her yaştan insanı etkileyebilir ancak en çok çocuklarda ve genç yetişkinlerde görülür. EoE'nin Amerika Birleşik Devletleri'nde yaklaşık 2.000 kişiden 1'ini etkilediği tahmin edilmektedir.
EoE'nin vücudu etkilediği kesin mekanizmalar tam olarak anlaşılamamıştır. Ancak EoE'nin neden olduğu inflamasyonun yemek borusu dokusuna zarar vererek semptomların gelişmesine yol açtığına inanılmaktadır. Bazı durumlarda EoE, özofagus darlıklarının gelişmesine de yol açabilir. Yemek borusu darlıkları yutmayı zorlaştırabilir ve yetersiz beslenmeye yol açabilir.
EoE tanısı tipik olarak hastanın semptomlarına ve üst endoskopi sonuçlarına göre konur. Üst endoskopi, ucunda kamera bulunan ince, esnek bir tüpün yemek borusuna yerleştirildiği bir işlemdir. Bu, doktorun özofagus dokusunu görselleştirmesine ve herhangi bir iltihap veya darlık belirtisi olup olmadığına bakmasına olanak tanır.
EoE için çeşitli tedaviler mevcuttur. En yaygın tedavi diyet değişikliğidir. Bu, EoE semptomlarını tetikleyen gıdalardan kaçınmayı içerir. Diğer tedaviler arasında proton pompası inhibitörleri ve steroidler gibi ilaçlar ve özofagus darlıklarının gerilmesini içeren dilatasyon tedavisi yer alır.
EoE kronik bir durumdur ancak tedaviyle kontrol altına alınabilir. EoE'li çoğu insan dolu ve aktif hayatlar yaşayabilir.