İnsanlarda hücresel solunumda yer alan kimyasal reaksiyonlar aşağıdaki gibidir:
1. Glikoliz :Bu işlem, bir glikoz molekülünün (altı karbonlu bir şeker) iki molekül piruvata (üç karbonlu bir molekül) parçalandığı hücrenin sitoplazmasında gerçekleşir. Bu işlem aynı zamanda 2 molekül ATP (adenosin trifosfat, hücrenin enerji para birimi) ve 2 molekül NADH'nin (nikotinamid adenin dinükleotid, bir elektron taşıyıcısı) üretilmesiyle sonuçlanır.
2. Bağlantı Reaksiyonu (Piruvat Dekarboksilasyonu) :Bu reaksiyon, glikolizden gelen her piruvat molekülünün bir asetil-CoA molekülüne dönüştürüldüğü mitokondriyal matriste meydana gelir. Bu işlemde bir molekül karbondioksit (CO2) açığa çıkar ve 1 molekül NADH üretilir.
3. Sitrik Asit Döngüsü (Krebs Döngüsü) :Bu reaksiyon dizisi mitokondriyal matriste de meydana gelir. Burada, önceki adımdaki asetil-CoA molekülleri karbondioksit, ATP ve daha fazla NADH ve FADH2 (flavin adenin dinükleotid, başka bir elektron taşıyıcısı) üretmek üzere daha da oksitlenir.
4. Oksidatif Fosforilasyon (Elektron Taşıma Zinciri) :Bu işlem iç mitokondriyal membranda gerçekleşir. Glikoliz ve sitrik asit döngüsünde üretilen NADH ve FADH2 molekülleri, elektronlarını elektron taşıma zincirine aktarır. Bu redoks reaksiyonları dizisi sonuçta su ve oksijen oluşumuna ve kemiosmoz yoluyla önemli miktarda ATP üretilmesine yol açar.
Bu nedenle insanlarda solunumun kimyasal ürünleri arasında karbondioksit (CO2), su (H2O) ve ATP molekülleri formundaki enerji bulunur.