1. Glikoz :Birçok organizmada anaerobik solunum, altı karbonlu bir şeker olan glikozun parçalanmasıyla başlar. Glikoz, oksijen yokluğunda enerji üretmek için bir dizi enzimatik reaksiyonla parçalanır.
2. Diğer Şekerler :Bazı organizmalar anaerobik solunum için fruktoz, sükroz veya laktoz gibi diğer şekerleri de başlangıç malzemesi olarak kullanabilirler.
3. Organik Asitler :Bazı bakteri ve arkeler, birincil substratları olarak organik asitleri kullanarak anaerobik solunum yapabilirler. Kullanılan yaygın organik asitler arasında laktat, piruvat veya süksinat bulunur.
4. Amino Asitler :Bazı mikroorganizmalar, anaerobik solunum için başlangıç bileşikleri olarak amino asitleri kullanabilirler. Amino asitler, daha sonra metabolize edilebilecek amonyak ve organik asitleri üretmek üzere deamine edilir.
5. Alkoller :Alkoller aynı zamanda anaerobik solunumda elektron donörü olarak da görev yapabilirler. Özellikle etanol (etil alkol) genellikle maya ve bakteriler tarafından fermente edilir.
Bunların sadece birkaç örnek olduğunu ve farklı mikroorganizmalar arasında anaerobik solunum yollarında çeşitli farklılıklar bulunduğunu belirtmekte fayda var.