Bronş lavajının tipik olarak nasıl yapıldığına dair adım adım açıklama aşağıda verilmiştir:
1. Hazırlık: Hasta rahat bir şekilde konumlandırılır, genellikle oturur veya yarı yatar. Rahatsızlığı en aza indirmek için burun ve boğaz lokal anestezi ile uyuşturulabilir.
2. Bronkoskopi: Bronkoskop adı verilen ince, esnek bir tüp, hastanın burun deliğinden veya ağzından solunum yollarına sokulur. Bronkoskopun ucunda bir kamera ve bir ışık bulunur; bu da sağlık uzmanının solunum yollarını görüntülemesine olanak tanır.
3. Lavaj: Bronkoskop yerindeyken, bronkoskop aracılığıyla hava yollarına steril salin solüsyonu yavaşça damlatılır. Bu sıvı, hava yolu duvarlarındaki hücrelerin ve mukusun yıkanmasına yardımcı olur.
4. Koleksiyon: Lavaj sırasında toplanan sıvı ve hücreler daha sonra bronkoskop yoluyla emilir ve bir numune kabında toplanır. Bu sıvı örneği analiz için laboratuvara gönderilir.
5. Sınav: Laboratuvar, bronş lavajı sırasında toplanan sıvıyı ve hücreleri analiz edecektir. Örnek, mikroorganizmaların (örneğin, bakteriler, virüsler) tanımlanması, enfeksiyonların saptanması, inflamatuar yanıtların değerlendirilmesi veya hücre türlerinin incelenmesi gibi çeşitli amaçlar için kullanılabilir.
Bronş lavajı genellikle pnömoni, akciğer enfeksiyonları, kronik bronşit ve interstisyel akciğer hastalıkları dahil olmak üzere solunum yollarını etkileyen durumları teşhis etmek için yapılır. İlaçların doğrudan solunum yollarına uygulanması gibi araştırma veya tedavi amaçlı numuneler elde etmek için de kullanılabilir.
Bronş lavajının tipik olarak bronkoskopi ve ilgili prosedürler konusunda uzmanlık eğitimi ve deneyimi olan göğüs hastalıkları uzmanları veya girişimsel radyologlar gibi nitelikli sağlık uzmanları tarafından gerçekleştirilen bir prosedür olduğunu belirtmekte fayda var.