1. Fonasyon:Akciğerler konuşma ve şarkı söyleme gücünü sağlar. Nefes verdiğimizde hava trakea ve gırtlaktan geçerek ses tellerinin titreşmesine ve ses üretmesine neden olur. Akciğer kasları ve diyafram kasları sesimizin yüksekliğini ve perdesini kontrol eder.
2. Termoregülasyon:Akciğerler vücut sıcaklığının düzenlenmesinde rol oynar. Ağır egzersiz sırasında veya sıcak koşullarda akciğerler solunum hızını artırır, bu da hava yollarındaki teri buharlaştırarak vücudun soğumasına yardımcı olur.
3. Parçacıkların filtrelenmesi:Akciğerler, soluduğumuz havadaki toz, polen ve diğer havadaki parçacıkları filtreler. Solunan parçacıklar mukusta tutulur ve daha sonra öksürme veya hapşırma yoluyla akciğerlerden dışarı atılır.
4. Kan basıncının düzenlenmesi:Akciğerler, atriyal natriüretik peptid (ANP) adı verilen ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olan bir hormon üretir. ANP, böbreklerin daha fazla sodyum ve su atmasına neden olur, bu da kan hacminde ve kan basıncında azalmaya yol açar.
5. Yüzey aktif madde üretimi:Akciğerler, solunum sırasında küçük hava keselerinin (alveoller) çökmesini önlemek için gerekli olan, yüzey aktif madde adı verilen bir madde üretir. Sürfaktan, alveollerin içindeki hava-sıvı arayüzündeki yüzey gerilimini azaltır ve alveollerin nefes verme sırasında bile şişkin kalmasını sağlar.
6. Bağışıklık fonksiyonu:Akciğerler vücudun bağışıklık tepkisinde rol oynar. Zararlı mikroorganizmaları ve yabancı maddeleri tanımlamaya ve yok etmeye yardımcı olan makrofajlar ve dendritik hücreler gibi özel bağışıklık hücreleri içerirler.