Dolaşım sisteminin nasıl çalıştığına dair basitleştirilmiş bir açıklama:
1. Akciğer Dolaşımı :Kalp, oksijeni alınmış kanı sağ atriyumdan sağ ventriküle pompalar. Sağ ventrikül daha sonra kanı pulmoner arterler yoluyla akciğerlere pompalar.
2. Gaz Değişimi :Akciğerlerde kan karbondioksiti serbest bırakır ve oksijeni alır. Oksijen bakımından zengin olan bu kan artık akciğer toplardamarları yoluyla kalbe geri döner.
3. Sistemik Dolaşım :Akciğerlerden gelen oksijen bakımından zengin kan, kalbin sol kulakçığına girer. Sol ventrikül bu kanı ana arter olan aort yoluyla vücudun geri kalanına pompalar.
4. Oksijen Dağıtımı :Arterler, oksijen ve besinlerin vücut dokularına iletildiği kılcal damarlar adı verilen daha küçük damarlara ayrılır.
5. Oksijensiz Kan Dönüşü :Kılcal damarlar, karbondioksit gibi atık ürünleri içeren oksijensiz kanı toplar. Bu kan küçük damarlara akar ve bunlar birleşerek daha büyük damarları oluşturur. Bu damarlar oksijeni giderilmiş kanı sağ kulakçığa geri taşıyarak devreyi tamamlar.
Yani kan, vücutta dolaşmadan önce oksijeni almak için önce akciğerlere gitse de, kanın kalpten akciğerlere, tekrar kalbe ve sonra da vücuda aktığı sürekli bir süreçtir. sonra kalbe döner.