|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | alternatif Tıp | Aromaterapi
Sağlığı ve Hastalıkları

Ne Şartlandırılmış Lezzet

Şartlı tattan hoşlanmama kişinin bir yiyecek veya içeceği mide bulantısı veya kusma gibi olumsuz bir deneyimle ilişkilendirdikten sonra kaçındığı koşullu bir tepkidir. Bu tepki tek bir olumsuz deneyimle tetiklenebileceği gibi birden fazla olumsuz deneyimin ardından zamanla gelişebilir.

Şartlı tattan hoşlanmama zararlı gıdalardan kaçınmamıza yardımcı olan evrimsel bir mekanizma olduğu düşünülmektedir. Bir yiyeceği olumsuz bir deneyimle ilişkilendirdiğimizde, vücudumuz o yiyeceğe karşı koşullu bir tat tiksintisi üretir ve bu da gelecekte ondan kaçınmamıza yardımcı olur.

Şartlı tattan hoşlanmama Sağlıklı beslenme yeteneğimize müdahale ettiğinde sorun olabilir. Örneğin, bazı insanlar kanser nedeniyle kemoterapi veya radyasyon tedavisi gördükten sonra belirli yiyeceklere karşı koşullu bir tat tiksintisi geliştirirler. Bu onların sağlıklı kalmaları için ihtiyaç duydukları besinleri almalarını zorlaştırabilir.

Koşullu tat isteksizliğini tedavi etmek için yapılabilecek birkaç şey vardır. , içermek:

* Kademeli maruz kalma: Korkulan gıdayı yavaş yavaş diyete yeniden dahil edin, küçük miktarlarla başlayın ve zamanla miktarı kademeli olarak artırın.

* Karşı koşullandırma: Korkulan yiyeceği olumlu bir deneyimle eşleştirmek, örneğin onu favori bir yiyecekle veya hoş bir ortamda yemek gibi.

* Bilişsel-davranışçı terapi: Kişinin korkulan yiyecekle ilgili olumsuz düşünce ve inançlarını değiştirmesine yardımcı olmak.

* Farmakolojik tedavi: Koşullu tat isteksizliğiyle ilişkili bulantı ve kusmayı azaltmak için ilaç kullanmak.

Koşullu tat alma isteksizliğiyle mücadele ediyorsanız doktorunuzla veya kayıtlı bir diyetisyenle konuşun. Nefretinizin üstesinden gelmek ve sağlıklı beslenmeye geri dönmek için bir plan geliştirmenize yardımcı olabilirler.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]