1. Kurkumin: Zerdeçaldaki aktif bileşik olan kurkumin, güçlü anti-inflamatuar özelliklere sahiptir ve genellikle iyi tolere edilir. Takviye formunda mevcuttur ve zerdeçal baharatlı yiyecekler gibi diyet yoluyla da tüketilebilir.
2. Bromelain: Ananastan elde edilen bir enzim olan bromelain, hem antiinflamatuar hem de ağrı giderici özelliklere sahiptir. Yaygın olarak ek olarak mevcuttur.
3. Kuersetin: Quercetin, antiinflamatuar etkilere sahip bir flavonoid antioksidandır. Soğan, elma ve çay gibi gıdalarda bulunabilir ve ayrıca takviye olarak da mevcuttur.
4. Boswellia: Hint sığlası olarak da bilinen Boswellia, antiinflamatuar özelliklere sahip bir bitkidir. Ayurveda tıbbında yaygın olarak kullanılır ve ek olarak mevcuttur.
5. Yeşil çay özütü :Yeşil çay özütü, iltihabı azaltmaya yardımcı olabilecek kateşinler adı verilen antioksidanlar içerir. Yeşil çayda en bol bulunan kateşin olan EGCG için standardize edilmiş bir yeşil çay ekstraktı arayın.
6. Omega-3 yağ asitleri: Somon ve uskumru gibi yağlı balıklarda bulunan Omega-3 yağ asitleri inflamasyonu azaltmaya yardımcı olabilir. Düzenli olarak balık yemiyorsanız omega-3 takviyesi de alabilirsiniz.
7. D Vitamini: D vitamini kemik sağlığı için önemlidir ve aynı zamanda anti-inflamatuar etkilere de sahiptir. D vitaminini güneş ışığına ve yağlı balık ve güçlendirilmiş süt gibi yiyeceklere maruz kalarak alabilirsiniz. Özellikle kuzey ikliminde yaşıyorsanız veya fazla güneş almıyorsanız D vitamini takviyesi almayı da düşünebilirsiniz.
Herhangi bir takviye veya alternatif tedavi almadan önce, özellikle de kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız, bir sağlık uzmanına danışmanız gerektiğini unutmamak önemlidir. Bazı takviyeler potansiyel olarak kan sulandırıcı ilaçların etkilerini etkileyebilir veya aldığınız diğer ilaçlarla etkileşime girebilir. Doktorunuz, bireysel durumunuza göre en güvenli ve en etkili seçenekler konusunda kişiselleştirilmiş tavsiyelerde bulunabilir.