- Metformin öncelikle tip 2 diyabetin tedavisinde kullanılır. Biguanidler adı verilen bir ilaç sınıfına aittir ve karaciğerin glikoz üretimini azaltarak ve vücudun insüline duyarlılığını artırarak glikozun hücreler tarafından daha verimli bir şekilde alınmasına ve kullanılmasına olanak sağlayarak çalışır.
2. Prediyabet:
- Metformin ayrıca kan şekeri düzeylerinin normalden yüksek olduğu ancak henüz diyabet kriterlerini karşılamadığı bir durum olan prediyabetli kişilere de reçete edilebilir. Tip 2 diyabetin ilerlemesini önlemeye veya geciktirmeye yardımcı olur.
3. Gebelik Diyabeti:
- Hamilelik sırasında bazı kadınlarda, genellikle doğumdan sonra düzelen geçici bir diyabet türü olan gebelik diyabeti gelişir. Metformin, gebelik diyabeti olan kadınlarda kan şekeri düzeylerini yönetmek için kullanılabilir.
4. Polikistik Over Sendromu (PCOS):
- Metformin bazen yumurtlamayı etkileyen ve kısırlığa, adet düzensizliklerine ve diğer semptomlara neden olabilen bir hormonal bozukluk olan PCOS'lu kadınları tedavi etmek için endikasyon dışı olarak kullanılır. İnsülin seviyelerini düzenlemeye ve hormonal dengeyi iyileştirmeye yardımcı olur, bu da PKOS ile ilişkili semptomların yönetilmesine yardımcı olabilir.
5. Alkolsüz Yağlı Karaciğer Hastalığı (NAFLD):
- Metformin, aşırı yağın karaciğerde biriktiği bir durum olan NAFLD'nin tedavisinde ümit verici olmuştur. Karaciğer yağını azaltmaya ve karaciğer fonksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Altta yatan tıbbi durumların etkili bir şekilde yönetilmesi için Metformin'in bir sağlık uzmanının önerdiği şekilde ve dengeli beslenme, düzenli egzersiz ve kilo kontrolü gibi diğer yaşam tarzı önlemleriyle birlikte kullanılması gerektiğini unutmamak önemlidir.