1. Evde Gebelik Testleri:Bunlar evde idrar örneği alınarak kolaylıkla yapılabilecek reçetesiz testlerdir. Hamilelik sırasında vücut tarafından üretilen bir hormon olan insan koryonik gonadotropininin (hCG) varlığını tespit ederek çalışırlar. Evde hamilelik testleri genellikle doğrudur ve beklenen adet döneminden birkaç gün önce kullanılabilir.
2. Kan Testi:Kan dolaşımındaki hCG seviyelerini ölçerek hamileliği tespit etmek için bir kan testi de yapılabilir. Kan testleri, evde yapılan hamilelik testlerinden daha hassas ve doğrudur ve bazen hamileliği yumurtlamadan sonraki 8 ila 10 gün gibi erken bir zamanda bile tespit edebilir.
3. Ultrason:Ultrason, iç organların görüntülerini üretmek için ses dalgalarını kullanan tıbbi bir görüntüleme tekniğidir. Hamileliği doğrulamak ve hamileliğin yeri, fetüs sayısı ve gebelik yaşı hakkında bilgi sağlamak için kullanılabilir.
4. Fizik Muayene:Bir sağlık uzmanı tarafından yapılacak fizik muayene, hamilelik hakkında ipuçları sağlayabilir. Adet gecikmesi, uterusun büyümesi, rahim ağzının yumuşaması ve göğüslerde değişiklikler gibi belirtiler hamileliğin habercisi olabilir.
5. Bazal Vücut Sıcaklığı (BBT) Tablosu:Bazı kadınlar, hamileliğin erken evrelerinde sürekli yüksek sıcaklığı gösterebilen bazal vücut sıcaklıklarını izlemek için BBT grafiğini kullanır.
6. Sabah Bulantısı:Hamilelikte bulantı ve kusmayı ifade eden sabah bulantısı, hamileliğin habercisi olabilecek yaygın bir semptomdur. Ancak sabah bulantılarının başka faktörlerden de kaynaklanabileceğini unutmamak önemlidir.
7. Adet gecikmesi:Gebeliğin en yaygın erken belirtilerinden biri adet gecikmesi veya gecikmiş adet döngüsüdür. Ancak hormonal dengesizlikler veya stres gibi başka nedenlerden dolayı da adet gecikmesi yaşanabilir.
Hamilelikten şüpheleniyorsanız veya bunu gösterebilecek herhangi bir belirti veya semptomla karşılaşırsanız bir sağlık uzmanına danışmanız önerilir. Hamileliği doğrulayabilir, rehberlik sağlayabilir ve uygun doğum öncesi bakım önerebilirler.