Hafif lekelenme veya kanama, özellikle hamileliğin ilk 12 haftasında genellikle endişe edilecek bir durum değildir ve her zaman bir soruna işaret etmez .
Bununla birlikte, lekelenmenin, bazılarının tıbbi müdahale gerektirebilecek çeşitli altta yatan durumların bir işareti olabileceğini unutmamak önemlidir.
Hamilelik sırasında kahverengi lekelenmenin bazı olası nedenleri şunlardır:
1. Yerleşme kanaması: Bu, döllenmiş yumurtanın rahim duvarına yerleşmesiyle meydana gelir. Genellikle gebelikten yaklaşık 10 ila 14 gün sonra meydana gelir ve hafif lekelenme veya kanamaya neden olabilir.
2. Hormonal değişiklikler: Hamilelik sırasında, özellikle de ilk trimesterde, dalgalanan hormon seviyeleri lekelenmeye neden olabilir.
3. Rahim ağzı değişiklikleri: Rahim ağzı hamilelik sırasında daha yumuşak ve hassas hale gelir; bu da cinsel ilişkiden, pelvik muayeneden ve hatta bağırsak hareketinden sonra lekelenmeye neden olabilir.
4. Enfeksiyonlar: İdrar yolu enfeksiyonları (İYE) veya cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE) gibi bazı enfeksiyonlar lekelenme veya kanamaya neden olabilir.
5. Ektopik gebelik: Bu, döllenmiş yumurtanın uterusun dışına, genellikle fallop tüpüne yerleşmesiyle meydana gelir. Dış gebelikler karın ağrısı, mide bulantısı ve baş dönmesinin yanı sıra lekelenme veya kanamaya da neden olabilir.
6. Düşük: Lekelenme veya kanama, özellikle şiddetli karın ağrısı, kramp veya vajinadan doku geçişi eşlik ediyorsa, düşük yapma belirtisi olabilir.
Hamilelik sırasında lekelenme veya kanama yaşıyorsanız doktorunuza danışmanız çok önemlidir . Sebebini belirlemek ve gerekirse uygun tedaviyi sağlamak için pelvik muayene, ultrason veya kan testleri gibi testler ve muayeneler yapabilirler.
_Ağır kanamanız veya inatçı ağrınız varsa derhal doktorunuzla iletişime geçmekten çekinmeyin ,_ çünkü bunlar daha ciddi bir durumun göstergesi olabilir.