1. Ciddi Doğum Kusurları :Hamilelik sırasındaki Zika virüsü enfeksiyonu, başta mikrosefali olmak üzere ciddi doğum kusurlarına neden olabilir. Mikrosefali, bebeklerin alışılmadık derecede küçük kafalarla ve bozulmuş beyin gelişimiyle doğduğu bir durumdur. Mikrosefali zihinsel engelliliğe, gelişimsel gecikmelere, zayıf büyümeye, nöbetlere ve yaşam boyu süren diğer ciddi sorunlara yol açabilir.
2. Düşük ve Ölü Doğum :Hamilelik sırasındaki Zika enfeksiyonu düşük, erken doğum ve ölü doğum riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir.
3. Nörolojik Sorunlar :Mikrosefali'ye ek olarak, hamile kadınlarda Zika enfeksiyonu, göz anormallikleri, işitme kaybı ve nörolojik gelişim bozuklukları dahil olmak üzere bebeklerde ve küçük çocuklarda diğer nörolojik problemlerle ilişkilendirilmiştir.
4. Guillain-Barré Sendromu :Zika virüsü ile enfekte olan hamile kadınların, kas güçsüzlüğüne, felce ve ciddi vakalarda solunum yetmezliğine yol açan nörolojik bir durum olan Guillain-Barré sendromuna yakalanma olasılığı daha yüksektir.
5. Konjenital Zika Sendromu :Hamilelik sırasında Zika virüsü ile enfekte olmuş annelerden doğan bebeklerde, Konjenital Zika Sendromu olarak bilinen bir dizi semptom ortaya çıkabilir. Bu, mikrosefali, göz anormallikleri, işitme kaybı, uzuv kusurları ve diğer sağlık sorunlarını içerebilir.
Hamile kadınlar ve gelişmekte olan bebekler için potansiyel ciddi sonuçlar nedeniyle, Zika enfeksiyonuna karşı, virüsün aktif olarak bulaştığı bölgelerden kaçınmak, güvenli seks yapmak ve böcek kovucular kullanmak dahil olmak üzere önleyici tedbirlerin alınması çok önemlidir.