Pap testinin temel amacı, rahmin vajinaya bağlanan alt, dar ucu olan rahim ağzı hücrelerindeki anormal değişiklikleri tespit etmektir. Test, insan papilloma virüsü (HPV) ile kalıcı enfeksiyon nedeniyle gelişebilen, servikal displazi veya servikal intraepitelyal neoplazi (CIN) adı verilen kanser öncesi koşulları tespit etmeyi amaçlamaktadır.
Pap testi sırasında sağlık uzmanı küçük bir fırça veya spatula kullanarak rahim ağzından hücre örneği alır. Bu örnek daha sonra bir slayta aktarılır ve mikroskobik inceleme için laboratuvara gönderilir. Bir patolog veya sitolog, kanser öncesi veya kanserli hücrelerin varlığına işaret edebilecek anormal değişiklikleri tanımlamak için hücreleri analiz edecektir.
Pap testinin sonuçları anormal veya endişe verici bulgular gösteriyorsa, anormalliklerin kapsamını ve ciddiyetini belirlemek için daha ileri testler veya prosedürler önerilebilir. Bu, Pap testinin tekrarlanmasını, kolposkopiyi (büyütme kullanılarak rahim ağzının daha yakından incelenmesi) veya biyopsiyi (mikroskop altında incelenmek üzere küçük bir doku örneğinin alındığı) içerebilir.
Pap testleri yoluyla servikal anormalliklerin erken tespiti, sağlık profesyonellerinin zamanında harekete geçmesine ve anormal veya kanser öncesi hücrelerin invaziv rahim ağzı kanserine dönüşmeden önce çıkarılması gibi uygun tedavi veya yönetimi sağlamasına olanak tanır. Bu, rahim ağzı kanseri riskinin azaltılmasına yardımcı olur ve rahim ağzı olan bireylerin genel sağlık ve refahını iyileştirir.