Kalbin birincil işlevi, vücuda kan pompalamaktır. Kalbin pompalama hareketinin etkinliğini belirlemek için çeşitli ölçümler kullanılır. Bazı kardiyovasküler hastalıklar, kalbin beyin, böbrekler ve karaciğer gibi hayati organlara kan verilmesini azaltabilecek şekilde kanı etkin şekilde pompalama kabiliyetini etkileyebilir. Bu organlara yetersiz oksijen bakımından zengin kan temini, çeşitli semptomlara ve komplikasyonlara neden olabilir. Kardiyak indeks, kalbiniz tarafından ne kadar kan pompalandığını ölçmek için bir yöntemdir. Kardiyak indeksi hesaplamak için göreceli olarak basitten karmaşığa çeşitli yöntemler kullanılabilir. Kardiyak indeksi doğru bir şekilde belirlemek için özel tıbbi ekipman ve hatta hastaneye yatış gerekebilir.
Geleneksel kalp fonksiyonu ölçüsü
Kardiyak debisi, kalbin kan pompalama yeteneğinin geleneksel bir ölçüsüdür. Kalp çıkışı, bir dakika içinde kalpten atılan kan miktarını temsil eder ve litre cinsinden ölçülür. Kardiyak çıktının hesaplanması, kalp atış hızı ile çarpılarak kalp atışının bir dakikada attığı kan miktarının kalp atış hızı ile çarpılmasıyla yapılır. Dinlenmekte olan sağlıklı bir yetişkinde kalp debisi için normal aralık dakikada 4 ila 6 litre kandır.
Kardiyak indinin ölçülmesi
Büyük bir kişi küçük bir kişiden daha yüksek kalp debisine sahiptir. Kardiyak indeks, bir kişinin büyüklüğüne ayarlanmış kardiyak çıkışı temsil eder. Kardiyak çıktının kişinin vücut yüzey alanı veya BSA'ya bölünmesi kalp indeksini sağlayacaktır. "Kardiyak Fizyoloji" adlı kitabında Dr. David Mohrman ve Lois Jane Heller, kardiyak çıktının vücut yüzey alanıyla ağırlıktan daha iyi korele olduğunu bildirdi. Vücut yüzey alanı metrekaresi başına ifade edilen kardiyak çıktıya kardiyak indeks adı verilir.
Kardiyak çıktıyı ve kardiyak indeksi belirlemeye yönelik formüller
Kardiyak indeksi hesaplamak için önce kardiyak debiyi belirlemenizi gerektirir. Kardiyak çıkış, aşağıdaki formül kullanılarak hesaplanabilir:
Kalp atış hızı (atım /dk) X strok hacmi (mL /atım) = kardiyak çıkış (mL /dk). Strok hacmi, Kardiyovasküler Fizyoterapi Kavramları web sitesine göre her kalp atışında kalp tarafından pompalanan kan miktarıdır.
Aşağıdaki formülü kullanarak kardiyak indeksi hesaplamaya devam edin:
Kardiyak debisi (mL /dak) /vücut yüzey alanı (m2) = kardiyak indeks (mL /dak /m2)
Normal değerler
Kardiyak indeks normalde istirahat halindeki yetişkinlerde 2.6 ila 4.2 L /dak /m2 arasında değişir.
Düşük kardiyak indeks nedenleri
Kalbin pompalama kabiliyetini azaltan belirli koşullar, kalp indeksinin düşmesine neden olur. Miyokard enfarktüsü veya kalp krizi, kalp yetmezliği, kardiyojenik şok ve kardiyomiyopati, kalp kasının hasar gördüğü ve zayıfladığı, kalbin etkili bir şekilde kan pompalama yeteneğini azaltan durumlardır. Kalbe ne kadar az kan pompalanırsa kalp çıktınız ve kalp indeksiniz o kadar düşük olur.