Eğer kaşıntılı bir kafa derisi başınızı bir neden hakkında çiziyorsa, biraz araştırma yapmanızın zamanı gelmiştir. Bitler okul çağındaki çocukları olan aileler için ortak bir endişe olsa da, kafa derisinin kaşınması veya kaşıntı için başka birçok neden vardır. Seboreik dermatit, sedef hastalığı ve fiziksel yaralanmaya bağlı iltihaplanma, kafa derisini etkileyebilecek, utanç verici kepek ve sinir bozucu kaşıntıya neden olabilecek durumlardır.
Derisi: İdeal Bir Çevre
saç dolu. Başınızın üzerinde başka neler büyüyebilir, öğrenmek için şaşırmış olabilirsiniz. Araştırmacı Dermatoloji Dergisi'nde açıklandığı gibi, saç derinizi oluşturan cilt katmanları yüzlerce kıl folikülü ve yağlı sebumu salgılayan yağ bezleri içerir. Bu, saçınızı büyütmek için ideal bir ortam olmasına rağmen, yoğun saçlar ve nemli saç derisi, aynı zamanda birçok parazitik organizma için harika bir üreme alanı oluşturur.
Saç derinize bol miktarda sinir kaynağı olduğunu da belirtmek önemlidir. Deneysel Dermatolojide (Aralık 2011) belirtildiği gibi, saç köklerine en az dört tür sinir akmaktadır. Bu nedenle, dokuları parazitler veya fiziksel yaralanmalardan zarar görmüş veya tahriş olmuşsa, kafa deriniz çok hassas olabilir. Bu duyarlılığı kaşıntı hissi olarak yaşayabilirsiniz. Bakım faaliyetlerinizin birçoğu, kafa derisinin dokularını yaralayabilir ve zayıflatabilir; Araştırmacı Dermatoloji Dergisi'ne göre, sert fırçalama ve tarama ve fön makinesi ve kıvrık ütü ile aşırı ısınma, kafa derinizin günlük olarak dayanabileceği sert tedavilerdir. Bu, kaşıntıya ve parazitik istilaya eğilimli kuru, hasarlı kafa derisi dokusuna neden olur. Amerikan Dermatoloji Akademisi, şampuanlamadan sonra saç kremi kullanmanızı ve saçınızı hava ile kurutmak yerine kurumaya bırakmanızı önerir. Bu adımlar, kafa derinizin aşırı kuru ve iltihaplı kalmasını önlemeye yardımcı olacaktır.
Seboreik Dermatit
Amerikan Dermatoloji Akademisi (AAP) seboreik dermatiti kronik bir cilt hastalığı olarak tanımlar. Yetişkinlerde seboreik dermatit, kızarıklık ve hafif iltihaplanma ile karakterize ciltteki lekelenme lekesi olarak ortaya çıkar. Daha yoğun hastalığı olan bir yetişkinin kalın ve sarımsı olan yağlı kabuklar geliştirdiğini görebilirsiniz.
Bu durum için bir tedavi yok, bu yüzden tedavi semptomları kontrol altına alıyor. Bu durumun cilt yüzeyindeki mayanın aşırı büyümesinden kaynaklandığına inanıldığından, tedavinin amacı kafa derisindeki mayayı azaltmak ve kabuklu, ölçeklenen cildi lekeleri gevşetmek olmalıdır. Doktorunuz ayrıca bu duruma bağlı enfeksiyonları tedavi etmek ve kaşıntıyı azaltmak için bir ilaç da önerebilir.
Psoriasis
AAP sedef hastalığını, bağışıklık sisteminiz ters gittiğinde alabileceğiniz bir durum olarak tanımlayabilir ve cilt hücreleri hızla çoğalma başlar. Fazla hücreler toplanır ve ciltte lezyonlar oluşturur. En sık görülen sedef hastalığı olan plak sedef hastalığı, yamalar halinde görünen ve gümüş rengi, kırmızı veya beyaz bir görünüm alan ölçeklendirme lezyonlarına neden olur. Araştırmacılar, belli kişileri bağışıklık sisteminin bu şekilde çalışmasına engelleyen genetik faktörleri belirlediler.
Psoriasisin türüne ve ciddiyetine bağlı olarak dermatolojiniz farklı tedaviler önerebilir. Hafif bir sedef hastalığı vakası varsa, kafa derinize uygulayabileceğiniz topikal bir merhem yazabilir. Daha ciddi vakalarda, dermatoloğunuz cilde ultraviyole ışığının uygulandığı fototerapi önerebilir veya oral dozda, enjeksiyonla veya IV yoluyla verilecek bir ilacı reçete edebilir.