Gözenekler adı verilen milyonlarca minik delik cildi kaplar. Bu gözenekler veya foliküller, cildinizi nemli tutmak için yağ yapan, yağ bezleri adı verilen yağ bezleri içerir. Vücut bazen bu bezlerin içinde çok fazla yağ yapar ve bu fazlalık cilt hücreleri ve ciltteki kir ile karışarak akne olarak bilinen gözeneklerde yapışkan bir tıkanmaya neden olabilir. Klindamisin fosfat olarak da bilinen Cleocin T jeli, ergenler ve yetişkinler tarafından kullanılan akne için reçeteli bir ilaçtır. Etkilenen cilde günde bir ila iki kez uygulanan bu jel, akneye yol açabilecek bakteri üremesini baskılar ve önler.
Cleocin T jeli bakteri öldüren ve müdahale eden topikal bir antibiyotiktir Bakterilerin çoğalmasıyla. Bu kombinasyon, protein sentezini bloke etmek ve akneyi tedavi etmek için yağ bezlerinde bulunan bakteri miktarını azaltır.
Yan Etkileri
ppeosin T jeli genel reaksiyonları arasında baş ağrıları, cilt kuruluğu veya kızarıklık bulunur. Daha az yaygın yan etkiler arasında farenjit, mide rahatsızlığı, bazen kanlı diyare, karın ağrısı, kabızlık, kolonun iltihaplanması veya enfeksiyonu, döküntü, kaşıntı, cilt tahrişi veya şişmesi veya kontakt dermatit sayılabilir. Cleocin T, yaşamı tehdit edici herhangi bir yan etki ile ilişkili değildir, ancak bir kişi ilaca herhangi bir tepki belirtisi gösterirse doktora bildirilmelidir.
Dikkat Edilecek Noktalar
Cleocin T jeli bir gebelik riskidir Kategori B ilaç, yani gelişmekte olan bir fetüs için büyük doğum kusurlarına veya başka sorunlara yol açmıyor gibi görünmektedir, ancak ilacın anne sütünden geçip geçmediği bilinmemektedir. Her ne kadar FDA hamile bir kadının kullanması için jeli muhtemelen güvenli olarak etiketlese de, bir doktor bir kişinin aldığı herhangi bir ilacı veya hamile olup olmadığını, emzirdiğini veya bu ilacı kullanmayı düşünürken gebe kalmayı düşündüğünü bilmek zorundadır. Bu ilaca duyarlı olan kişiler, yan etkileri ve muhtemelen tedavi etmeyi amaçladığı sivilceleri daha da kötüleştirebileceği için kullanmamalıdır. Bu ilaç karaciğer tarafından süzülür ve karaciğer enzim seviyesini artırabilir. Ülseratif kolit öyküsü, bölgesel enterit veya antibiyotiğe bağlı kolit öyküsü olanlar bu ilacı almamalıdır.
Etkileşimler
Sivilce tedavisi söz konusu olduğunda, daha az daha fazladır. Tezgah üstü ürünlerin çoğu cildin kuruluğunu kötüleştirir ve tahrişe neden olur. Tıraş losyonu, losyonlar, makyaj malzemeleri, kremler ve diğer tuvalet malzemeleri gibi alkol içeren ürünlerle dikkatli olun. Aşındırıcı veya "ilaçlı" olan reçetesiz sabunlar veya temizleyiciler ve salisilik asit, kükürt, tertinoin, benzoil peroksit veya rezorsinol gibi soyucu ilaçlar içeren ürünler de dikkatli kullanılmalıdır. Bu ilaçlar Cleocin T jelinde değildir, ancak reçetesiz krem ve temizleyicilerden oluşan kombinasyonları cildin tahrişine neden olabilir. Sıkılaştırıcı maddeler, sıkılaştırıcı içeren ilaçlar ve ilaçlı kozmetikler ve örtüler, ayrıca cilt kuruluğunu da potansiyel olarak artırabilir. Bir insan cilt bakımı için birden fazla sivilce kremi veya ürünü kullanıyorsa, doktor ilk olarak hangi ilacı uygulayacağını önerecektir. Tipik olarak, cilt ılık su ve yumuşak bir sabunla yıkanmalı ve kurutulmalıdır. İlaç, bölgeyi yıkadıktan veya traş ettikten yaklaşık 30 dakika sonra uygulanmalıdır. Etkilenen bölge, bezelye büyüklüğünde bir ilaç miktarı ile kaplanmalıdır. Bir insan cildi cilde uygularken sigara içmemelidir.
Sonuçlar
Cleocin T jeli kullanılırken gelişmeler gösterilmeden önce iki ila altı hafta sürebilir. Başlangıçta, bir kişi daha az sayıda yeni sivilce lezyonu fark edebilir. Acil bir iyileşme belirtisi olmasa bile, ilaç hala belirtildiği gibi uygulanmalıdır. Sivilce altı hafta içinde düzelmezse doktora söyleyin.