Şeker kamışından türetilen bir tür alfa hidroksi asit (AHA) olan glikolik asit, daha temiz ve genç bir cilt elde etmek için tasarlanmış temizleyicilerde, eksfoliyanlarda, nemlendiricilerde ve cilt bakımlarında yaygın olarak bulunur. Glikolik asit içeren reçetesiz cilt bakımı ürünleri, hamilelik sırasında genellikle güvenlidir ve hamilelikle ilgili bazı cilt problemlerini tedavi etmek için özellikle uygun olabilir.
Gebelik Sırasında Cilt Değişiklikleri
Hamilelik bütününüzü etkiler cildiniz de dahil olmak üzere vücut. Artmış gebelik hormonları progesteron ve östrojen seviyeleri birçok kadının hamile cilde daha fazla cilt ve daha fazla kopma olmasına neden olur. Aynı hormonlar cildin melanin üretimini etkileyebilir ve gözler, alın, burun ve yanaklar köprüsü (melazma veya “gebelik maskesi”) çevresinde cildin kararmasına neden olabilir. Güneş ışınlarına maruz kalmak melazmayı daha da kötüleştirebilir.
Nasıl Çalışır
Glikolik asit, öncelikle bir eksfoliyan olarak işlev görür. Cildin yüzeyindeki ölü ve hasarlı hücrelere nüfuz eder ve bu ölü cildi epidermisin geri kalanına (cildin en üst tabakası) bağlayan tutkal benzeri yapıları gevşetir. Bu ölü hücrelerin kabarmasına izin vererek daha taze cilt hücrelerini ortaya çıkarır. Sonuç, daha pürüzsüz, daha genç görünümlü bir cilt. Glikolik asit ayrıca yeni dökülmüş cilde nem ekler ve ilave nemlendirme bonusu verir.
Yararları
Günlük kullanımda glikolik asit, benekli pigmentasyonu iyileştirebilir. Uzun süreli kullanımda ve daha yüksek konsantrasyonlarda (yüzde 10'a kadar), kırışıklıkların oluştuğu daha derin cilt tabakası olan dermise nüfuz edebilir. Glikolik asit, akne eğilimli ciltler için siyah nokta ve sivilceleri azaltan ve izleri yumuşatarak yardımcı olabilir.
Topikal glikolik asit - cilde uygulanan losyonlar ve kremler - konsantrasyonlarda Belirtilen şekilde kullanıldığında hamilelik ve emzirme döneminde yüzde 10 veya daha az güvenlidir. FDA, evde kullanım için mevcut cilt bakım ürünlerinin yüzde 10'dan az glikolik asit içermesini gerektirir.
Peels
Glikolik asit kimyasal peelinglerin farklı bir hikayesi vardır. Bu tedaviler yüzde 50 veya daha fazla konsantrasyonlar içerir ve sadece profesyoneller tarafından uygulanmalıdır. Bu kadar yüksek konsantrasyonların etkileri hamile kadınlarda çalışılmamıştır, bu yüzden uzmanlar gelişmekte olan fetüsleri riske atıp atmadıklarını bilmezler. Bebeğinize kadar yüz peelinginden kaçınmak en iyisidir.
Yan Etkiler
Cilt tahrişi ve güneşe duyarlılık en önemli yan etkileridir. Glikolik asit içeren cilt bakım ürünlerini kullanan kişiler, kızarıklık, kaşıntı, yanma, ağrı ve muhtemelen yara izi alabilir. Gebelik, glikolik asit kullanımının bir sonucu olarak anormal pigmentasyon gelişme olasılığınızı artırabilir.
Öneriler
Hamilelik cildinizi normalden daha hassas bırakırsa, glikolik asitten kaçınmak isteyebilirsiniz. Cilt tahrişine neden olarak ve cilt hücrelerinin üst katmanını kaldırarak cilt hassasiyetini kötüleştirebilir. Glikolik asit kullanımıyla ortaya çıkan yeni cilt, güneşe karşı oldukça hassastır, bu nedenle en az 15 değerinde bir SPF ile geniş spektrumlu bir güneş kremi kullanmak kritik öneme sahiptir. Güneş koruyucu ayrıca renk bozulmasını ve hasarı önleyebilir.