“Kok” terimi genellikle Coca-Cola ya da ilgili herhangi bir meşrubat ürününü ifade eder. John Pemberton, 1886'da Kola'yı geliştirdiğinde, içki, fazla miktarda kola yaprağı ve kola somunu içeriyordu. O zamandan beri, formül değişti, ancak içecek çeşitli sağlık tehlikelerine rağmen tüketiciler arasında popüler olmaya devam ediyor.
Bağımlılık
Soda, uyarıcı olarak işlev gören ve enerjinizi geçici olarak artıran bir madde olan kafein içerir. Çok fazla madde, huzursuzluğa ve yüksek tansiyona neden olabilir. soda içmeyi kesiyorsanız, Kalite Sağlığına göre yorgunluk, depresyon ve sinirlilik gibi olumsuz ruh hal değişimleri yaşayabilirsiniz.
Kilo Alma
Kalite Sağlığına göre, Texas Health Science Üniversitesi'nde bir çalışma Merkez, soda veya diyet soda içmenin aşırı kilolu veya obez olma riskinizi artırabileceğini ortaya koydu. EMedExpert'e göre, içtiğiniz her kutu soda şişmanlık riskinizi 1,6 kat artırıyor. Bir Kola kutusundaki kalorilere rağmen, içecek çok az besin değeri sunar.
Dehidrasyon
Kola İçmek, susuzluğu azaltmaz. Aslında, kafein dehidrasyona neden olabilir. Kafein idrar söktürücü olarak hareket eder, idrara çıkma oranınızı arttırır. Susadığınızda, soda yerine suyu seçin. Soda seçerseniz, sonradan birkaç bardak su içirin.
Kemik Hasarları
Kalite Sağlığına göre, Tufts Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmada soda tüketiminin kemik yoğunluğunda bir azalmaya yol açtığını ve osteoporoz. Kola'daki fosforik asit, vücudun kalsiyumu absorbe etme yeteneğine müdahale eder. Asit ayrıca diş minesini de aşındırabilir, diş çürümesine ve hassasiyetine katkıda bulunur.
Diğer Tıbbi Koşullar
Kola fazla tüketilmesi, diyabet ve kardiyovasküler hastalık riskinin artması anlamına gelen metabolik sendroma yol açabilir. Zamanla soda, karaciğerin yavaş yavaş işlevsiz kaldığı bir durum olan siroza yol açabilir. Sodadaki asitlik ayrıca sindirim sisteminizi barsak iltihabı ve erozyonla da bozabilir. Yüksek tansiyon, mide ekşimesi ve böbrek taşları alışılmış Kok içeceği ile bağları olan diğer tıbbi durumlardır.