Travma çalışması :Bozukluğun gelişmesine yol açmış olabilecek travmatik olayların ele alınması çoğu zaman temel kişiliğin gömülü yönlerini ortaya çıkarabilir.
Çizim ve görüntüler: Sanatsal faaliyetlere katılmak, farklı kişilik durumlarının sembolik temsillerini sağlayarak, temel kişiliği keşfetmeyi ve ayırt etmeyi mümkün kılabilir.
Rüya işi: Rüyaları analiz etmek bilinçaltına dair içgörüler sunabilir ve bireylerin temel kişilikle ilgili anılara erişmesine yardımcı olabilir.
Beden çalışması ve somatik terapiler: Deneyimsel ve beden temelli müdahaleler, benliğin parçalanmış yönlerinin bütünleşmesini kolaylaştırabilir ve temel kişiliğin keşfedilmesine katkıda bulunabilir.
Parçaların çalışması: Terapistler çeşitli kişilik durumlarıyla görüşmelere katılarak bireylerin motivasyonları, ihtiyaçları ve etkileşimleri hakkında daha derin bir anlayış kazanmalarına yardımcı olabilir. Farklı parçalar iletişim kurdukça, çekirdek kişilik ortak bir konu veya merkezi bir varlık olarak ortaya çıkabilir.
Günlüğe kaydetme ve kendini gözlemleme: Günlük tutma veya başka yollarla düzenli öz değerlendirme, bireylerin temel kişiliğe işaret edebilecek kalıpları, davranışları ve özellikleri fark etmelerine yardımcı olabilir.
Temel kişiliği tanımlamanın ve onunla bağlantı kurmanın, eğitimli bir akıl sağlığı uzmanının sabrını, desteğini ve rehberliğini gerektiren, aşamalı ve derinlemesine kişisel bir yolculuk olduğunu unutmamak önemlidir.