- İletişim becerileri :Kendini sözlü ve yazılı olarak açık ve etkili bir şekilde ifade edebilme, başkalarının bakış açılarını aktif olarak dinleyebilme ve anlayabilme becerisi.
-Kişilerarası beceriler :Çatışmaları çözme ve işbirliği içinde çalışma dahil olmak üzere başkalarıyla olumlu ilişkiler kurma ve sürdürme becerisi.
-Problem çözme becerileri :Sorunları tanımlama, analiz etme, çözüm geliştirme ve uygulama becerisi.
-Karar verme becerileri :Farklı seçeneklerin potansiyel sonuçlarını göz önünde bulundurarak bilinçli kararlar verme yeteneği.
-Eleştirel düşünme becerileri :Bilgileri analiz etme ve değerlendirme, varsayımları belirleme ve bunlara karşı çıkma yeteneği.
-Yaratıcılık becerileri :Yeni fikir ve çözümler üretme ve kalıpların dışında düşünme yeteneği.
-Duygusal yönetim becerileri :Kişinin kendi duygularını yönetme ve başkalarının duygularına olumlu yanıt verme yeteneği.
-Stres yönetimi becerileri :Stres etkenlerini tanımlama ve yönetme ve kişinin hayatında sağlıklı bir denge kurma becerisi.
-Dayanıklılık becerileri :Aksiliklerden ve zorluklardan sonra toparlanma ve değişime uyum sağlama yeteneği.
-Kişisel farkındalık becerileri :Kişinin kendi güçlü, zayıf yönlerini ve değerlerini anlama ve bu bilgiyi olumlu seçimler yapmak için kullanma yeteneği.
Psikososyal beceriler kişisel, sosyal ve mesleki başarı için önemlidir. Bireylerin sağlıklı ilişkiler kurmasına ve sürdürmesine, duygularını yönetmesine, stresle baş etmesine, bilinçli kararlar almasına ve sorunları etkili bir şekilde çözmesine olanak tanır. Bu beceriler okul, iş ve kişisel yaşam dahil olmak üzere çeşitli ortamlarda başarı için gereklidir.