Cüzzam tedavi edilmediğinde, geniş cilt lezyonları, sinir hasarı ve şekil bozukluğu ile karakterize ileri aşamalara ilerleyebilir. Sinir hasarı kas güçsüzlüğüne, felce ve özellikle ellerde, ayaklarda ve yüzde deformasyonlara yol açabilir. Hastalık ilerledikçe gözler, böbrekler ve testisler gibi iç organları etkileyerek daha fazla komplikasyona yol açabilir.
Tedavi edilmeyen vakalarda cüzzam ciddi enfeksiyonlara ve septisemi, solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve körlük gibi ikincil komplikasyonlara neden olabilir. Birey uygun tıbbi bakımı almazsa, bu komplikasyonlar sonuçta ölümcül olabilir.
Cüzzamın erken teşhisi ve tedavisi, ciddi komplikasyonları ve hayatı tehdit eden sonuçları önlemek için çok önemlidir. Tedavi tipik olarak enfeksiyona neden olan bakterileri ortadan kaldırmak için antibiyotiklerin ve diğer ilaçların bir kombinasyonunu içerir. Uygun tedavi ile cüzzam tedavi edilebilir ve çoğu hasta tamamen iyileşebilir.
Bu nedenle cüzzam hastası olduğunuzdan şüpheleniyorsanız veya bu hastalık tanısı almış biriyle temasa geçtiyseniz tıbbi yardım almanız önemlidir. Hızlı teşhis ve tedavi, hastalığın ilerlemesini ve buna bağlı yaşamı tehdit eden komplikasyonları etkili bir şekilde önleyebilir.