* Enfeksiyon:Enfeksiyon, yara iyileşmesindeki başarısızlığın en yaygın nedenlerinden biridir. Bakteriler, mantarlar ve virüslerin tümü yara iyileşmesini geciktirebilecek veya önleyebilecek enfeksiyonlara neden olabilir.
* Yetersiz kan akışı:Yaraların düzgün bir şekilde iyileşmesi için yeterli kan kaynağına ihtiyacı vardır. Eğer yarada yeterli kan yoksa iyileşmek için ihtiyaç duyduğu oksijeni ve besinleri alamayacaktır.
* Yabancı cisimler:Kir, cam ve metal gibi yabancı cisimler de yaraların düzgün iyileşmesini engelleyebilir. Yabancı cisimler bakteriler için üreme alanı oluşturabilir ve çevre dokulara da zarar verebilir.
* Diyabet:Diyabet, vücudun enerji için glikoz kullanma yeteneğini etkileyen kronik bir hastalıktır. Diyabet sinirlere ve kan damarlarına zarar verebilir, bu da yara iyileşme sorunlarına yol açabilir.
* Obezite:Obezite, kişinin vücut yağının çok fazla olduğu bir durumdur. Obezite ayrıca vücudun çok fazla iltihap üretmesine neden olabileceğinden yara iyileşme sorunlarına da yol açabilir.
* Sigara içmek:Sigara içmek kan damarlarına zarar verebilir ve yaraya verilen oksijen miktarını azaltabilir. Sigara içmek ayrıca yara iyileşmesi için gerekli olan yeni kan damarlarının oluşumunu da geciktirebilir.
* Alkol kötüye kullanımı:Alkol kötüye kullanımı, karaciğere zarar verebileceği ve yara iyileşmesi için gerekli olan proteinlerin üretimini azaltabileceği için yara iyileşmesi sorunlarına da yol açabilir.
* Steroid kullanımı:Steroidler, iltihaplanma ve alerji gibi çeşitli durumların tedavisinde kullanılan ilaçlardır. Steroidler ayrıca bağışıklık sistemini baskılayabildikleri için yara iyileşmesini de geciktirebilirler.
Yara iyileşmesinde başarısızlık yaşıyorsanız hemen bir doktora görünmeniz önemlidir. Yara iyileşmesindeki başarısızlık ciddi bir komplikasyon olabilir ve mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmesi önemlidir.