- Künt kuvvet travması:Bu tür travma, vücudun bir kısmına araba veya sopa gibi katı bir cisimle vurulduğunda meydana gelir.
- Penetran travma:Bu tür travma, bıçak veya kurşun gibi keskin bir nesnenin cildi delip vücuda girmesiyle meydana gelir.
- Termal travma:Bu tür travmalar vücudun aşırı sıcağa veya soğuğa maruz kalması sonucu ortaya çıkar.
- Kimyasal travma:Bu tür travma, vücut toksik bir maddeyle temas ettiğinde meydana gelir.
- Elektrik travması:Bu tür travma, vücudun elektrik akımıyla teması sonucu meydana gelir.
Duygusal travma:
- Akut travma:Bu tür travma, araba kazası veya doğal afet gibi tek ve çok büyük bir olayın sonucu olarak ortaya çıkar.
- Kronik travma:Bu tür travma, çocuk istismarı veya aile içi şiddet gibi stresli bir olaya tekrar tekrar veya uzun süre maruz kalmanın bir sonucu olarak ortaya çıkar.
- Karmaşık travma:Bu tür travma, mültecilerin veya savaştan sağ kurtulanların yaşadığı olaylar gibi birden fazla, birbiriyle örtüşen travmatik olayların bir sonucu olarak ortaya çıkar.
- Gelişimsel travma:Bu tür travmalar çocukluk döneminde ihmal veya istismar sonucu ortaya çıkar ve uzun vadeli zihinsel ve fiziksel sağlık sorunlarına yol açabilir.
İkincil travma:
- Doğrudan ikincil travma:Bu tür travma, bir kişinin, örneğin danışanın istismar öyküsünü dinleyen bir terapist gibi, başka bir kişinin travmasını doğrudan deneyimlemesi durumunda ortaya çıkar.
- Dolaylı ikincil travma:Bu tür travma, birisinin, örneğin ebeveynlerinin istismarına tanık olan bir çocuk gibi başka bir kişinin travmasına dolaylı olarak maruz kalması durumunda ortaya çıkar.