|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | Vizyon Göz Bozuklukları
Sağlığı ve Hastalıkları

Gözümüzdeki kör noktaya ne sebep olur?

Optik disk veya optik sinir başı olarak da bilinen gözümüzdeki kör nokta, optik sinirin gözden çıktığı retinada bulunan küçük bir alandır. Bu bölgede, ışığı algılamaktan ve beyne sinyal göndermekten sorumlu olan çubuklar ve koniler gibi fotoreseptör hücreleri yoktur. Bunun sonucunda görüş alanımızda küçük bir kör nokta oluşur.

Kör noktanın neden oluştuğuna ilişkin daha ayrıntılı bir açıklamayı burada bulabilirsiniz:

1. Optik Sinirin Yapısı:Optik sinir, görsel bilgiyi retinadan beyne taşıyan, bir milyondan fazla sinir lifinden oluşan bir demettir. Bu sinir lifleri retinanın merkezi bir noktasında birleşerek optik diski oluşturur.

2. Fotoreseptör Hücrelerinin Eksikliği:Optik sinirin gözden çıktığı optik diskte fotoreseptör hücreler (çubuklar ve koniler) yoktur. Bu hücreler, ışığı beynin görüntü olarak yorumlayabileceği elektrik sinyallerine dönüştürmek için gereklidir.

3. Kan Damarları:Optik disk, retinaya oksijen ve besin sağlayan kan damarlarını içerir. Bu kan damarları retinada yer kaplar ve bu bölgede fotoreseptör hücrelerinin yokluğuna daha da katkıda bulunur.

4. Kör Noktanın Boyutu:Kör nokta nispeten küçüktür ve toplam görme alanının yaklaşık %0,006'sını kaplar. Görsel bilgilerin beyindeki düzenlenmesi ve işlenmesi nedeniyle genellikle bilinçli olarak bu kör noktanın farkında olmayız. Beynimiz, çevredeki bağlama dayalı olarak eksik görsel bilgiyi doldurarak sürekli bir görsel sahneyi algılamamızı sağlar.

Herkesin her iki gözünde de kör nokta bulunduğunu belirtmek önemlidir, ancak beynimiz eksik bilgiyi telafi ettiği için bunu genellikle fark etmeyiz. Ancak kör nokta, bir gözü kapatıp belirli bir nesneye odaklanmayı içeren basit deneyler veya testlerle tespit edilebilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır