1. Bağlanma:Ebola virüsünün yüzeyinde, konakçı hücrelerin yüzeyindeki spesifik reseptörlere bağlanmasına yardımcı olan glikoprotein sivri uçları bulunur. Bu reseptörler genellikle makrofajlar ve dendritik hücreler gibi bağışıklık hücrelerinde bulunur.
2. Giriş:Ebola virüsü, konakçı hücreye bağlandıktan sonra bir füzyon süreci yoluyla hücreye girer. Viral zarf, hücre zarı ile birleşerek viral nükleokapsitin konakçı hücrenin sitoplazmasına salınmasına izin verir.
3. Transkripsiyon:Viral nükleokapsid, viral RNA genomunu içerir. Konakçı hücrenin içine girdikten sonra, RNA genomu, hücresel RNA polimeraz tarafından viral haberci RNA'ya (mRNA) kopyalanır.
4. Çeviri:Viral mRNA, konakçı hücrenin ribozomları tarafından viral yapısal proteinler (glikoproteinler, nükleokapsid protein, matris proteini ve polimeraz) ve viral yapısal olmayan proteinler (viral replikasyon ve montaj için gerekli) dahil olmak üzere viral proteinlere çevrilir. .
5. Replikasyon:Viral RNA'ya bağımlı RNA polimeraz (RdRp), viral genomun yeni kopyalarını sentezlemek için viral RNA genomunu şablon olarak kullanır. Bu replikasyon işlemi konakçı hücrenin sitoplazmasında meydana gelir.
6. Birleşme:Yeni sentezlenen viral proteinler ve genomik RNA, yeni viral parçacıklar halinde birleşir. Glikoproteinler, viral RNA genomunu içeren nükleokapsidi çevreleyen viral zarfın içine dahil edilir.
7. Salınım:Birleştirilen viral parçacıklar, hücre zarından tomurcuklanarak konakçı hücreden salınır. Tomurcuklanma süreci sırasında viral zarf, konakçı hücre zarından türetilen bir lipit zarı kazanır.
8. Enfeksiyonun Yayılması:Salınan viral parçacıklar daha sonra yayılabilir ve diğer duyarlı hücreleri enfekte edebilir, bu da Ebola virüsü replikasyon döngüsünün devam etmesine ve enfeksiyonun konakçı içinde yayılmasına yol açabilir.