|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | virüsler
Sağlığı ve Hastalıkları

Orf Virüsü Nedir?

Orf (bulaşıcı ektima olarak da bilinir), parapoksvirüsün neden olduğu bulaşıcı bir cilt hastalığıdır. Koyun ve keçileri etkiler ancak tüm geviş getiren türler duyarlıdır. Aynı zamanda insanlara (özellikle çiğ keçi sütü içen çocuklara) da bulaşarak kendi kendini sınırlayan ağrılı bir cilt enfeksiyonuna neden olabilir. Deri lezyonları bazen şap hastalığının (FMD) neden olduğu lezyonlarla karıştırılabilir ancak Orf lezyonları genellikle meme başlarında ve/veya dudaklarda görülürken, Şap lezyonları genellikle toynaklar arasında ve ağızda bulunur. Orf'ta lezyonlar genellikle ağızda veya ayaklarda görülmez.

Virüs koyun ağıllarında, bahçelerde ve enfekte olmuş ekipmanlarda uzun süre hayatta kalabilir. Bu, hastalığın doğrudan temas yoluyla ve aynı zamanda kontamine ekipmanlar, fomitler ve köpekler yoluyla yayıldığı gerçeğiyle birleştiğinde, kontrol edilmesinin zor olduğu anlamına gelir.

Nasıl Yayılır?

Orf virüsü hayvanlar arasında doğrudan temas yoluyla yayılır. Enfeksiyonun bulaşması, canlı virüsün cilt kırılmasına girmesini gerektirir. Kulak küpesi gibi kontamine ekipmanlar ve enfekte sürülerle temas eden köpekler de virüsü yayabilir.

Bir kişi, özellikle açık lezyonları olan, enfekte bir koyun veya keçiyle doğrudan temastan dolayı orf alabilir. Kişi enfekte olursa, iki haftaya kadar diğer insanlara bulaştırıcı kalabilir. Belirgin semptomları olmasa da virüsü özellikle küçük çocuklara yayabilirler.

Küçük çocuklarda orf genellikle orf stomatiti olarak bilinen bir tür ağız enfeksiyonuna yol açar. Bu, çocukların çiğ keçi sütü içme olasılığının daha yüksek olduğu kış sonu ve ilkbahar aylarında meydana gelir. Orf stomatiti el, ayak ve ağız hastalığını (HFMD) taklit edebilir çünkü her ikisi de viral bir enfeksiyon nedeniyle ağızda, ellerde ve ayaklarda cilt lezyonlarına neden olur.

Orf Virüsü Enfeksiyonunun Önlenmesi

Ahır ve ahırlarda tutulan hayvanlarda genellikle Orf virüsü görülmez; öncelikle açık havada otlayarak çok fazla zaman harcayan koyun ve keçileri etkiler. Virüs çevrede uzun süre hayatta kalabildiğinden, hayvanlar kapalı mekanlardayken tüm saman, yenmemiş yem, saman, gübre ve diğer atık maddelerin ortadan kaldırılması önemlidir. Bu eşyalar akarları ahıra taşıyabilen kuşları çeker. Akarlar orf virüsünü taşıyabilir.

Orf lezyonlu hayvanlar çiftliğe getirilirse ana sürüden ayrı tutulmalıdır.

Enfekte hayvanlarla veya kontamine olabilecek ekipmanlarla çalışırken tek kullanımlık eldivenler ve koruyucu ayakkabılar giyilmelidir.

İnsanlarda orf virüsü şu şekilde önlenebilir:

*Enfekte hayvanlarla temastan kaçınmak

* Çiğ keçi sütü içmekten kaçınmak

* Çiftlik hayvanlarının yanında bulunduktan sonra ellerin ılık sabun ve suyla yıkanması

* Kirli ellerle ağzınıza ve gözlerinize dokunmamak

Sizde veya tanıdığınız birinin orf virüsü taşıdığını düşünüyorsanız bir doktora veya başka bir sağlık uzmanına başvurmanız önemlidir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]