|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | uyuşturucu bağımlılığı
Sağlığı ve Hastalıkları

Beyniniz alkole bağımlı hale gelebilir mi?

Evet, beyin alkole bağımlı hale gelebilir. Alkol bağımlılığı veya alkolizm olarak da bilinen alkol bağımlılığı, olumsuz sonuçlarına rağmen kompulsif alkol kullanımıyla karakterize kronik, tekrarlayan bir beyin hastalığıdır. Beynin yapısında ve işlevinde değişikliklere yol açan, tekrar tekrar aşırı alkol tüketiminden kaynaklanır.

Alkol, dopamin, GABA ve glutamat da dahil olmak üzere çeşitli nörotransmiterler ve reseptörlerle etkileşime girerek beyni etkiler. Bu nörotransmiterler, hepsi bağımlılık yaratan davranışlarla ilişkili olan ödül, zevk ve pekiştirmede rol oynar. Alkol ayrıca karar verme ve dürtü kontrolünden sorumlu olan prefrontal korteksi de etkiler.

Tekrarlanan alkol kullanımıyla beyin alkolün varlığına uyum sağlar ve ona bağımlı hale gelir. Bu, beynin normal çalışması için alkole ihtiyaç duyduğu ve alkol ortadan kaldırıldığında kişinin yoksunluk belirtileri yaşadığı anlamına gelir. Bu semptomlar hafiften şiddetliye kadar değişebilir ve anksiyete, terleme, titreme, bulantı, kusma ve nöbetleri içerebilir.

Alkol bağımlılığı kişinin hayatı üzerinde yıkıcı etkileri olabilecek ciddi bir durumdur. İş, okul ve evde sorunların yanı sıra hukuki ve mali sorunlara da yol açabilir. Ayrıca karaciğere, kalbe ve beyne zarar verebilir ve kanser riskini artırabilir.

Alkol bağımlılığının tedavisi tipik olarak ilaç tedavisi, terapi ve destek gruplarının bir kombinasyonunu içerir. İlaçlar, istek ve yoksunluk semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir; terapi ise insanların bağımlılıklarının altında yatan nedenleri ele almalarına ve nasıl ayık bir hayat yaşayacaklarını öğrenmelerine yardımcı olabilir. Destek grupları insanlara, yaşadıklarını anlayan, destek ve cesaret sunabilen kişilerden oluşan bir ağ sağlayabilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır